Понижението с повече от 20% на акциите на регионалните банки и строителите на жилища и провалът на транспортните фирми да заличат загубите си, изглежда са признаци, че ралито на индекса Standard & Poor's 500 е на път да се спре, според Bloomberg.

Малките заемодатели, включени в индикатора са загубили 23% от пазарната си капитализация след четири месечния връх достигнат на 8 май, а акциите в строителния сектор са поевтинели с 26% от 4 май, когато достигнаха най-високото си ниво от октомври. Загрижеността, че ипотечните лихви, кредитните загуби и несъбираемите заеми се увеличават ускориха разпродажбите на акциите на дружествата, които се считат за едни от най-големите бенефициенти на спасителните и стимулиращите икономиката разходи на американското правителство.

Движението на акциите от банковия сектор обикновено предхожда движението на S&P 500,  като сега инвеститорите се фокусират върху спада на цените на недвижимите имоти и затегнатото кредитиране.

Регионалните банки са загубиха 51% от пазарната си капитализация за 28 дни от 8 декември, един месец преди S&P 500 да започна рязкото си понижение с 28% до 12-годишно дъно от 676.53 пункта. Индексът на акциите на заемодателите удари исторически връх през февруари 2007 г., седем месеца преди S&P 500 също да достигне рекордно високо ниво.

Спекулациите, че разходите на правителството, които заедно с другите фискални мерки като поетите гаранции, достигнаха 12.800 млрд. долара ще спрат първата глобална рецесия от времето на Втората световна война помогнаха за покачването на S&P 500 с 15% от 31 март, най-голямото тримесечно повишение от 1998 г. насам.

Финансовите акции, бяха сред най-добре представителите се на пазара, като индексът за индустрията нарасна с 35%.

Но преди три седмици акциите поеха бавно в низходяща посока, след като икономическите доклади подкрепиха спекулациите, че икономиката на САЩ не се възстановява достатъчно бързо, за да оправдае ралито на S&P 500 с 36% от 9 март насам.

В публикуваната на 10 юни т. нар. Бежова книга Федералният резерв заяви, че "затегнатите" условия за кредитиране са налице въпреки признаците за отслабване на рецесията.

Изглежда че огромните средства, които правителствата наляха в банковия сектор са довели до силно понижение на риска на капиталовите пазари и по този начин са подкрепили спекулациите с акции и облигации и до реализиране на сериозни печалби, вместо отпускането на кредити.

Според последното проучване на Gallup индексът за оптимизма сред инвеститорите е намалял през юни с 20 пункта до минус 21 пункта, връщайки се към нивата от април.

Основният двигател на понижението е силния спад на компонентата за инвеститорското доверие в икономическата перспектива за следващите 12 месеца, която се понижава до минус 42 пункта след минус 28 пункта за май и дъно от минус 70 пункта от февруари.

Спадът на инвеститорското доверие съвпада с липсата на посоката на акциите от индекса S&P 500 през юни.

Днес, по-добрите от очакваното данни за индекса на производствената активност в САЩ за юни, послужиха като повод за оптимизъм на пазара и два часа след началото на сесията в Ню Йорк фондовите индекси покачват.

Индексът DJIA се покачва със 105.28 пункта или 1.25% до 8 552.28, S&P 500 се покачва с 9.94 пункта или 1.08% до 929.26, а Nasdaq Comp. качва с 24.03 пункта или 1.31% до 1 859.07 пункта.