Комисията за защита на конкуренцията се самосезира и образува производство за разследване на евентуално извършени забранени споразумения от страна на Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство, София, „Топлофикация-София" , както и фирмите, които са сключили споразумение с „Топлофикация -София".

Разследваните фирми са: "ПМУ - София 98" ООД, Консорциум "Сименс и Елвеко", "ТА-ЕС-Нелбо Инженеринг" ООД, СД "Електрон Комерс - Йовкови и сие", "Бруната България" ООД, "Техем Сървисис" ЕООД, "Директ" ООД, "ИСТА България" ЕООД, "Термокомплект" ООД , "АН-93" ЕООД, "Топлоконтрол" ООД и "Рони" ЕООД.

Фирмите са разследвани за предоставяне на услугата дялово разпределение на топлинната енергия, съобщават от антимонополния орган.

Повод за образуване на производството са публикации в редица ежедневници, както и сигнали на граждани, в които се посочват данни, че таксите за отчитане на радиаторите са се повишили почти двойно, а „Топлофикация -София" АД е постигнала споразумение с топлинните счетоводители за въвеждане на „основен пакет услуги" с еднакви цени за топлинните счетоводители, се казва в съобщението, съобщава Дарик.

Посочва се и проблемът за техническа несъвместимост между уредите за отчитане на топлинната енергия, предлагани и монтирани от отделните фирми, което на практика прави невъзможно потребителят да смени по свой избор топлинния си счетоводител, допълват от комисията.

От изложените факти възникват основателни съмнения, че на пазара на отчитане на топлинната енергия, използвана от домакинствата, се прилагат търговски практики, които водят до координирано повишаване на цените и създаване на условия за разпределение на пазара между фирмите за дялово разпределение на топлинната енергия.

Това поведение може да представлява забранено споразумение, което води до ограничаване на конкуренцията на пазара и директно уврежда интересите на потребителите, обясняват антимонополистите.

Комисията за защита на конкуренцията може да наложи санкция до 300 000 лв. на всяко предприятие участник в забраненото споразумение и да постанови прекратяване на нарушението.

КЗК вече се самосезира и образува производство за разследване на злоупотреба с господстващо положение от страна на „Топлофикация"-София. Причината бе спирането на топлата вода в столицата, припомня news.bg.

По-рано днес председател на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски заяви пред БНР, че от две години топлофикационните дружества настояват за нормална методика, която осигурява жизнеспособност на дружествата и незадлъжняване към доставчиците, но това не се чува.

В дружества текущата събираемост на задълженията е около 55% и причината за това е изкривените взаимоотношения с абонатите, посочи Терзийски.

„Не е регламентирано ясно кой какво ползва, как го ползва, защо го плаща или не го плаща и, ако не го плати, какво се случва", каза още той.