Личните доходи в САЩ за октомври остават без промяна (0.0%) м./м. при средни прогнози на пазара за повишение с +0.2% м./м. след +0.4% м./м. през септември месец.

Потребителските разходи в САЩ за октомври отбелязват изненадващ спад с -0.2% м./м. (при средни прогнози за повишение с 0.0% м./м.) след +0.8% м./м. за септември месец. Това е първият спад на потребителските разходи от май месец насам. Отчитайки инфлацията, потребителските разходи за октомври падат с -0.3%м./м. след +0.4% м./м. през септември месец.

Една от причините за спад на потребителски разходи вероятно е негативното отражение на урагана Санди, който удари Североизточното крайбрежие на САЩ в края на октомври месец.

Нивото на спестовност в САЩ за октомври покачи до 3.4% след неговия силен спад през септември до 3.3% (от 3.7% за август), което беше и най-ниското ниво на спестовност в САЩ от около година насам (от ноември 2011г. насам).

PCE ценовият индекс за октомври покачи с 0.1% м./м. и с +1.7% г./г. (колкото очакванията за +1.7% г./г.) след +1.7% г./г. и през септември месец, докато основният PCE ценови индекс за октомври покачи с 0.1% м./м. и с +1.6% г./г. (при средни прогнози за +0.2% м./м. и +1.7% г./г.) след +0.1% м./м. и +1.7% г./г. за септември месец. И двата PCE индекса на годишна база остават доста под т.н. инфлационен прицел на ФЕД от +2.0%г./г., което е сигнал че поне на този етап няма опасения за нарастващ инфлационен натиск в страната.

Като цяло данните са по-слаби от очакванията (особено спад на потребителските разходи с 0.2%, което не е добър сигнал за по-нататъшния икономически растеж на САЩ, тъй като вътрешното потребление формира около 70% от БВП на страната). От друга страна тези по-слаби данни в комбинацията с липсата на инфлационен натиск може да подсили очакванията на финансовите пазари, че ФЕД действително може да обяви своята четвърта програма за "количествени улеснения" (QE4) на заседанието на FOMC на 11-12.12.12г.