И все пак фирма „Дунарит" може да продължи своята производствена дейност. Това стана ясно след едночасова среща между министъра на икономиката Божидар Лукарски и представители на синдикатите КТ „Подкрепа" и КНСБ. Вариантът е продукцията да се изнася от трети фирми, които имат лиценз за такава работа.

Припомняме, в края на февруари Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките замрази за 6 месеца пълния лиценз за износ, внос и трансфер на оръжия от страна на „Дунарит", както и брокерската дейност с оръжия на предприятието.

Тогава министър Лукарски обяви това за отговорно решение, продиктувано от наличието на обективна заплаха за финансовата стабилност на страната. Основната причина за решението на съвета по отбранителна индустрия в посока на „Дунарит" е свързана с движението на паричните потоци на оръжейната фирма, но предвид националната сигурност не се разпространява по-конкретна информация по случая.

Министър Лукарски обясни на брифинг след срещата, че по време на обжалването на решението на съвета мениджърите на „Дунарит" могат да разберат класифицираната информация, заради която е отнет лицензът и да се постараят да отстранят пречките.

Все пак обаче икономическият министър призна сериозността на въпроса, като посочи, че около 750 българи могат да останат без работа и заплати, ако „Дунарит" затвори врати.

Въпреки варианта фирмата да продължи производствената си дейност протестът на синдикатите в завода все още остава възможен сценарий.

Синдикатите изобщо не са доволни от разговорите с министъра, стана ясно от думите на Стоил Георгиев и Илияна Георгиева. Според тях всички предложения на МИЕ са „някъде, някога" напред в бъдещето.

„Не сме удовлетворение от срещата, говори се само с "ако, ще..." и т.н", отсече Илияна Георгиева от КНСБ. Тя обясни, че сега продукцията на завода е спряна, не може да бъде изнесена, а това означава загуба на средства, които са отиват за заплати на служителите.
„Искаме да си изпълняваме програмите, искаме да работим и да си нахраним семействата", настоя още синдикалистът.

"За нас остава впечатлението, че някой иска да вземе процент от износа", заподозря и другият Георгиев. Той се зарече, че ако трябва ще бъдат блокирани пътни артерии в знак на протест.

В следващите дни ще стане ясно обаче дали темата за „Дунарит" ще се „взриви" и ще се стигне до протестни действия.