Руския нефтен гигант ЛУКОЙЛ ще възобнови добива в иракското находище „Западна Курна - 2". Вчера ръководителят на компанията Вагит Алекперов е казал в интервю за Financial Times, че проектът има подкрепата на правителството и президента на Русия.

По думите на Алекперов, ЛУКОЙЛ може да реализира този проект два пъти по-бързо от която и да е друга корпорация. Той е казал: „Ситуацията в Южен Ирак е достатъчно стабилна и няма да имаме проблем да започнем работа веднага след приемането на закона за нефта от иракския парламент и след получаването на необходимите разрешителни".

„Независимая газета" напомня, че консорциум в състав ЛУКОЙЛ (68,5%), „Зарубежнефть" (3,25%), Машиноимпорт (3,25%) и Министерството на нефта и газа на Ирак (25%) през март 1997 подписаха съглашение за разработка на местонаходището „Западна Курна-2" на условията на съглашение за разделяне на продукцията до 2020.

Доказаните запаси в нефтеното находище са около 6 млрд. барела; за времето на действието на контракта могат да се добият до 4,8 млрд. барела и 56,4 млрд. кубически метра природен газ. Капиталните вложения се оценяват на $ 4 млрд.