От руската петролна компания Лукойл са обявили днес, че ще възобновят сключената с правителството на Саддам Хюсеин сделка за $4 млрд., свързана с разработването на едно от най-големите петролни полета в страната.

Американската конкурентна компания Conoco-Phillips също ще спечели, тъй като има сериозен дял в джойнт-венчър обединението с Лукойл, при разработването на полето Западна Курна-2, за което се смята, че съдържа около 16 млрд. барела от суровината.

Съвсем скоро се очаква да бъде гласуван и закона за предоставянето на останалите петролни находища на Ирак в общ размер от 115 млрд. барела на други инвеститори. Според член 31 на проектозакона, всеки сключен до момента договор с чужд изпълнител остава валиден и за напред.

Президентът на Лукойл Вагит Алекперов планира да посети Ирак през следващите няколко седмици, тъй като компанията му продължава да преговаря с иракското петролно министерство. Руската фирма може да си назначи и подизпълнител, тъй като големината на полето може да затрудни дейността, а не на последно място, трябва да се отделят и $4 млрд. за новата придобивка.

Говорител на Лукойл е споделил, че в момента в който се оправят документите, разработването може да започне в рамките на три месеца. „Всичко ще зависи и от сигурността, предвид размирната обстановка, която продължава да доминира в Ирак", допълва още той.