България е великодушна, щедра, мила и добра дама със силно изразен имперски нрав. Толкова е велика, че не успява да се справя с дребни и незначителни проблемчета, които така успяха да оплетат, че я докараха до просешка тояга. Абсолютно необяснимо е как никой от управляващите и от народа не успява да види общата картинка за всичко, което се случва. Решенето е толкова просто, че дори не са необходими реформи, трансформации или каквито и да са други постъпления, изискващи усилия. Трябва единствено да коригира поведенческия си подход.

Българите може да даваме пример на целия свят за висша форма на етническа толерантност. Не е необходимо да минаваме през специални програми в училище за това как да се държим с онеправдани, малцинства и други подобни групи. Ние просто го правим, генно сме моделирани да сме добри и щедри. На едни даваме апартаменти, плащаме им тока, други пускаме във властта, плащаме огромни заплати на разни чужди ‘експерти', които дойдат с по един костюм и няколко теории за „най-добри практики" и си тръгват милионери. Общо взето всеки може да прави това, което си иска. Който иска власт му се дава без абсолютно никакви съображения за принадлежност, образователен ценз, интелект, правоспособност и ако щете криминално минало. Шофьора има по-скъп телевизор от шева си, а секретарката на главния изпълнителен директор има по-скъпо палто от това на съпругата на председателя на борда на директорите.

Ниско профилни крадци на коли и търгаши на дрога, които са дори полуграмотни, често изкарват повече пари от лекари. Дори не им се налага да бъдат смели, в качеството им на бандити, тъй като съдебната система е толерантна и ги глобява по 100 - 150 лева, защото не винаги могат да се явят в съда. Хората винаги вдигат кръвно, температура, става им лошо и като цяло не се чувстват добре да ги тормозят по какъвто и да е друг начин. Никой и никъде в света не е толкова съвършено толерантен, добър и демократичен. Даваме всичко и подаряваме, както и интегрираме по най-добрия начин всеки, който се появил пред нас. Това не бих го нарекъл по друг начин освен висшата и съвършена форма на еволюция на империализъм. Колонизаторите преди векове са искали да бъдат наречени империалисти и разликата е в това, че едните грабят и завладяват, а другите постигат съшия ефект, но налагайки своята култура, осигурявайки образование и блага. Това, което правим в България и най-висшата и еволюирала форма на имперско поведение. Демонстрираме спокойствие, увереност, великодушие и непоколебимост да бъдем напълно демократични без каквито и да са опасения, че някой ще ни вземе нещо.

Всичко е много добре, но империята, на практика е лишена от блага, лъгана е, ограбвана е и най-лошото от всичко е, че светът е успял тотално да ни хвърли в заблуда. Трябват ни простички неща, като пари, пазари и влияние, нали в крайна сметка това заслужаваме? А то какво стана - хората се надяват се да имат силен вуйчо Гошо, който да се обади тук там да каже 'Нашту дети е много съвиестно, знае и изици' и да наместят някое уплашено детенце на висок пост без да работи на мижава заплатка, но с облаги. Другия вариант е учиш, взимаш диплома за висше образование, та дори и магистър и на принципа на общо основание отиваш да кандидастваш за работа и получаваш 750 лева заплата. Не само това, казват ти, че ти дават шанс, кариера където да се докажеш. Как да го направиш след като с тези пари не можеш и на работа да ходиш? Да не говорим, че трябва някъде да спиш, ядеш, ползваш ток и тн. Да, привърженик съм на идеята, че хората трябва да работят, дори и без пари, но с перспектива. А това, което описвам е безсмислено, защото дори и началника, който те назначава е на заплата, примерно 1 350 лева и то след 10 години стаж, но с привилегия да краде кламери и крушки. Това е безсмислено примиряване, защото какъв е смисъла да работиш, за да можеш само да ядеш? По-добре, избягай в гората, направи революция, опитай се да промениш нещо, задавай въпроси, изисквай, прокарвай мнения и идеологии.

Имаме хиляди партии, народа се дели на групи, групировчици, приятелски и семейни кръгове. Злобата и завистта ни е заляла до неузнаваемост, което не ни върши никаква работа. Мразим се помежду си, обвиняваме се ние вътрешно за всичко, скачаме срещу някаква си олигаргхия, която не съществува. Има единствено няколко по-големи оцеляли играчи на пазара и една шепа объркани и неспособни чиновници, които наричаме политици и върху които изливаме най-голямата си злоба. Оставили сме пенсионерите, нашите майки и бащи да умират от глад, даваме път с усмивки на напомпани момченца с татуировки в измити БМВ-та с тъмни стъкла, наричаме жените си продажни боклуци, прекарваме по 5-6 часа на ден на маса псувайки и посрещаме с възхищение поредния западен политик, който казва няколко добре заучени и съвървенно правилни изречения. Оставили ли сме почти на произвола на съдбата райския кът на земята, който се намира в България и се нарича Велинград, който е с най-богопомазаната природна даденост и дал едни от най-великите личности на света.
Пияни ли сме, дрогираха ли ни някой, имаме ли идея коя година сме, в кой континент сме? Мазахости ли сме? Това наподобява на болните страсти на велики владетели, които наемат проститутки, за да се подложат на бой с камшици , да ги карат да лаят и да ги унижават.

Знаем ли какво се случва по света, как се хранят останалите? Наистина е умопомрачаващо как тази красива, силна и образована дама с имперски нрав и поведение я извъртяха всички. Нека ви напомня, че ние сме образовали света, хранили сме империи, воювали сме достойно, измислили сме компютъра и нашата песен е в космоса. Нивото на образовано население е може би нах-високо в цяла Европа, винаги имаме мнение и вместо да работим и служим слугински даваме винаги добър акъл. Над 90 % от населението притежават собствени жилища и сме на най-стратегическото място в Европа. Имаме най-изтънчения вкус от всички, признаваме само немски автомобили, японски телевизори и български жени.

В същото време някой ни обяснява, че ние трябва да следваме макроикономически показатели за стабилност и ние го правим с цената на това да убием бизнеса си и да изкараме пенсионирите да просят на улицата. Дори идват да ни налагат стандарти за производство на храни и това го правят хора, които не знаят дори какво е салата, защото не различават вкуса на домата от краставицата. Ние, световно известните с нашите уникални храни ще получаваме стандарти за производство от хора, които имат природна даденост достойна за декор на филм на ужасите. Не знаем ли, че Златна Добруджа е в България а не край Мюнхен или Брюксел.

Още по-големия парадокс е, че другите не го правят, икономиките отдавна не функционират по начин, който са функционирали преди години, а именно да харчиш колкото изкарваш. Развитите държави не работят така! Много малко държави всъщност изкарват, но другите също харчат. Няма начин, светът върви в друга посока, от тази която ни зададоха на нас. Пари се дават, харчат, задължения се опрощават, отново се дават с евентуалната надежда нещо да заработи. Така живеят богатите. Технологиите, комуникациите, глобализацията и космолитизацията на практика оставиха четири икономики в света, които произвеждат, както трябва, продукция с добавена стойност и това са Америка, Китай, Япония и Германия. Останалите, които са добре са на 'издуй гащи', тоест свръх задлъжняли, включително и гореопоменатите, а другите просто продават суровини, техните природни ресурси на безценица. Всичко останало тъне в мизерия, 80% от света живее с под 10 долара на ден, половината деца в света живеят без дом, електричество и достъп до питейна вода.

Ужас, но ние принадлежим към друга група, дължат ни блага или по точно пари. Богатите винаги харчат много повече от това, което изкарват. Обикновено колкото са по-богати, толкова повече задължения имат. С две думи харчат чужди пари, както се казва 'правят помен с чужда пита'. Например, банковите активи в Америка или по-точно това, което местните бизнеси и граждани дължат на банки са близо 4,5 пъти по големи от брутния вътрешен продукт на страната. Точния процент на вътрешната банкова задлъжнялост за 2012 г., по отношение на брутния вътрешен продукт е 228,6%. В Швейцария е 196,6%, Гърците се на 135,5%, а ние баровците сме на 71%. Ларш както винаги, но не и за нас самите, не и за собствения ни народ. Ние ли сме най-богати, за да си позволяваме лукса да сме изрядни? Може да продължаваме да гоним дисциплина и да достигнем някои от показателите на Сиера Леаоне, където кредитие са едва 15% от брутния вътрешен продукт. Перфектно, само където в тази държава близо 67% от населението живеят под прага на бедноста и средната продължителност на живота е 48 години.
В условия на бедност, закона, морала, човешките права и справедливостта нямат шанс.

Ако сега си мислим, че имаме олигарси, то тогава ще имаме робовладелци, които ще бият народа по полето с камшици. Страхотна цел! Не искам дори да споменавам понятия като международна взаимопомощ или външен дълг, защото ще ви отегча отново със скучни статистики, но само ще кажа, че сме ‘наритани'. Богатите и тези, които живеят добре отново дължат повече пари от колкото могат да изкарат.
Какво стана? Какво да правим? Някои зароби ли ни отново? ‘Лошите и хитри' европейци ли са този път? Необяснимо е как никой не може да разбере какъв е проблема? Въздъхват хората и казват сложно е, политиците къде гледат не мога да разбера?! Не могат ли да четат, нямат ли анализатори, телевизори нямат ли в къщите си да гледат, ако не друго ББС. Всички стоим като жаби в гьол, виждаме само в гьола и се мъчим като грешни дяволи.

Решението е лесно, просто и най-вече бързо.

Основното, което трябва да направим като нация е да насочим исканията си към управляващите в правилна и градивна посока, като ги аплодираме за правилните стъпки и критикуваме за грешните. Народът вече е събуден, така, че има инструмент и механизъм да въздейства. Важно е обаче, исканията, наистина да са изпълними и правилни. В момента сме ги залели с критики и обиди, както и се борим до голяма степен с абсурдни неща. Например, оставка и нови избори. Много хубаво, но ако изборния кодекс остане непроменен смисълът не е много голям. Това е само пример, но като цяло има много голямо желание за реваншизъм, което отнема огромни усилия и резултатът не е кой знае какъв.

Неща от типа ревизиране на сделки, търсене на отговорност и други подобни са важни, но далеч не са основни. Това, което е станало с крадени пари е това, което обикновено се случва с тях а именно изнесени, раздадени, инвестиране, загубени, потънали по барове, млади дами, скъпи коли и почивки. С много усилия ще стигнем до един от виновниците, който вероятно е останал с една стотна от това, което е източил, скрил се в някоя къща в Бояна, която е на името на леля му и умишлено е натоварена с допълнителни тежести. Някой друг авоар в чужбина, който отново е на името на офшорка, собственост на друга офшорка и т.н. Дори и жив да го одерем на площада, трудно ще възстановим каквото и да е.

Политиците следва от своя страна да мислят наистина държавнически, да имат чувство за чест и да са готови да се отдадат за каузата на народа. В идеалния случай следва да са бивши стопански управници и т.н., които вече са натрупали опит и благосъстояние и търсят други призвания в живота. Преди всичко трябва да са логични, да се вслушват в общественото мнение и разбира се да не се подиграват с хората като ги ангажират в абсурдни референдуми. Това за АЕЦ Белене, например, беше абсурда на абсурдите. Дори и малко дете ще се сети, че не може да очакваш от хората да направят този сложен анализ и да гласуват за или против. Естествено, е че решението е това да бъде определено от най-точния съдник а имено пазарът. Ако държавата вярва в този проект и ако той струва 20 млрд.лева, следва да обяви, че ще има държавно участие от 1%, пуска дружеството на борсата и ако проекта е рентабилен ще има инвеститори. В случай, че няма желаещи, отговорът на въпроса е повече от ясен.

Време е да ви изложа конкретните неща, които трябва да правим като нация, всички заедно. Нещата общо взето се свеждат до това да получим пари, но не изработени а налети пари, заемни средства или чисто и просто грантове. Светът отдавна е едно глобално село, давали сме на света и е време да получим част от благата в общността, която се намираме, а имено Европа и то по начин съответстващ на общата тенденция. Това е чрез шоково нагнетяване на потребление. Преди всичко, банките спешно следва да раздадат 15 милиарда лева в следващите 6 месеца основно на малкия и среден бизнес. Това е нищо, разпределено между всички банки, това са по 500-600 млн.лева на всяка.

Предвид, че повечето банки са чужди, дори няма да разберат какво са направили. Ще го отнесат към драстично увеличение на разходите за консумативи. Как и защо да го правят е описано в предишни мои публикации и не смятам да се повтарям, но като цяло няма да загубят дори и в случай на хиперинфлация. Освен това, кредитирането е основната дейност на банките, в противен случай банкерите са едни чиновници в костюми, които правят само справки. Темпа на кредитиране не трябва да намалява поне в следващите пет години. Разбира се не трябва да се позволява на банките да разпродават имуществото на неизрядни платци и да изнася парите в чужбина.

Под формата на грантове следва отново да усвояваме около 30-40 млрд. годишно основно за малкия и среден бизнес, но с далеч по облекчени процедури. Външният дълг също може спокойно да се увеличи поне два пъти, но кредиторите следва да се подготвят да отпишат 90% от него. Не трябва да се съгласяваме да ни пращат обаче финансови полицаи като Международния валутен фонд и да ни налагат ограничителни програми за възстановяване и развитие. Министрите на някои държави казват на своите кредитори, че ще предприемат всички необходими действия за запазване на стабилността в държавата с цел изпълнение на своите финансови ангажименти. Това, разбира се е в отговор на тежки заплахи от кредиторите, че ще дойдат на преговори и ще искат точни обяснения и сериозни ангажименти.В същото време кредити се отписват и нови траншове се дават, за да може пенсиите и заплатите да са високи и бизнеса да върви. Ние също искаме така.

В допълнение, няма ли някой накрая да излезе и обясни какво е този валутен борд, така преведения ‘паричен съвет" и да събере смелост да го бутне. Ще има няколко месеца катаклизъм следствие на галопираща инфлация, но ще се рестартира много полезно компютъра. Ще се изчисти между -фирмената задлъжнялост, нашата продукция ще стане много по-конкуренто способна и ще стимулираме външни капитали да влезнат в страната, защото ще имат далеч по-голяма стойност.

Лошото е, че нямаме самочувствие в последно време. Мислим си, че сме малки, имаме в главите си някакви конспиративни теории за влиянието на великите сили и си мислим, че нямаме влияние, за да водим преговори. Достатъчно е само да се върнем в девети клас и да си припомним не друго, а уроците по география.Не знаем ли къде се намираме? Достатъчно е една граница да затворим, по наш избор, за период от 6 месеца и нещата ще си дойдат на мястото, но на нас не ние е необходимо да стигаме до там, защото искаме много малко. Какво ще стане? Ще ни направят военна инвазия ли? Никой няма дори да може да изтъкне причина, която да получи обществено одобрение за това. При нас е най-висшата демокрация, толерантност и добронамереност.

В кои точно области ще се развиват най-вече основните бизнеси, не е ясно на този етап. Това ще ни го покаже пазарът и потенциалът на българите, подсилен от конкуренция, осигурени възможности и пари. С други думи, милиони хора ще го мислят, за да направят най-доброто, а не погрешно да смятаме, че шепа депутати и министри трябва и могат да го измислят.

Скъпи сънародници, стига вече глупости, нашия призив е към Европа и е както следва: „Уважаеми господа, платете си сметката? Отдавна е на масата, малка е, много е малка, другите всички са били на версия. Платете поне една от тях. В противен случай, умната, образована и изискана дама няма да иска да ви стои на масата.На всичкото отгоре тя е пила само една минерална вода.

Решението е просто и лесно, необходима е малко воля и правилен всеобщ поведенчески подход.