Азиатските борси се понижиха рекордно много през последните три седмици, след като финансовите и енергийни компании бяха най-слабо предпочитани от инвеститорите. Опасенията от нови отписвания на активи и рекордната цена на петрола, провокираха мечи настроения на пазара.

Третата по големина японска банка Mizuho Financial Group и най-голямата корейска кредитна институция Kookmin Bank понижиха капитализацията си след започналите проверки на капиталова адекватност на американските банки. Енергийната компания Tokyo Electric Power също се представи незадоволително, след като петролът удари нов връх на $123.71 за барел. Акциите на Samsung и Honda също се понижиха след слабите данни от сектора на имоти в САЩ и нарастващата задлъжнялост на американците.

„Пазарът вече се опасява от нова низходяща корекция", коментира японски анализатор пред Bloomberg. „Американската икономика е в рецесия, от която страдаме и ние", продължава той.

Регионалният индекс MSCI изгуби 0.8% от стойността си и приключи при ниво от 150.28 пункта. Японският измерител Nikkei 225 се раздели с 1.1% до 13 943.26 пункта, последван от хонконгския индекс Hang Seng със загуба от 0.7%.

Американските индекси затвориха силно на червено в сряда вечерта, след като се появиха опасения от разрастване на инфлацията, а с това и сигнали за първо вдигане на лихвата от ФЕД. В същото време, петролът достигна цена от над $123 за барел, което допълнително натежа на инвеститорските настроения.

Борсовите участници предпочетоха да продават с приоритет акции на банки, строителни компании и на организации разчитащи на потребителското търсене. Дяловете на застрахователната компания AIG се понижиха със 7% тъй като се очаква да изнесе изключително слаб доклад за първото тримесечие. Citigroup я последва със спад от 5.4%, а акциите на Bank of America отписаха 3.2% от стойността си.

Председателят на ФЕД Канзас Томас Хьониг заяви по-рано през деня, че централната банка е готова да направи първо вдигане на лихвеното ниво, за да предпази икономиката от увеличаващата се инфлация. Потребителското настроение е с 20-годишно дъно, а цените на петрола отбелязват нов рекорд всеки ден. Това в никакъв случай няма да се отрази благотворно на бизнес доверието и икономиката.

Индустриалният индекс Dow Jones се понижи рязко с 1.6% до ниво 12 814.35 пункта, докато по-широкият индекс Standard & Poor's 500 се понижи с 1.8% до 1 392.57 пункта. Технологичният индекс Nasdaq се понижи с 1.8% до 2 438.49 пункта.

Доларът продължава силното си покачване спрямо европейската валута, като достигна ниво от $1.5283 по време на азиатската търговия. В момента курсът се котира на $1.5330 за евро, като в същото време един долар купува и 104 йени. Петролът прави опит да ограничи поскъпването си търгувайки си при цена от $123.50 за барел, докато златото е на ниво от $868 за трой-унция.

Най-важното събитие днес ще е заседанието на ЕЦБ (14:45) и Британската банка (14:00) за определяне на лихвеното ниво. В 15:30 ще разберем и какъв е бил броя на молбите за безработни в САЩ, с което ще определим състоянието на американския пазар на труда.