През 2007 г. "Метрополитен" планира основно строително-монтажни дейности по метростанциите, които са част от т.нар. втори метрорадиус, съобщава в. Дневник.

Това стана ясно, след като от компанията обявиха плановете си за удължаването на метрото през тази година, публикувайки предварителни обявления за предвидените през 2007 г. обществени поръчки.

Станциите включващи се във втория метрорадиус са станция "Интерпред", спирката в кв. "Мусагеница" и на бул. "Ал. Сахаров" в кв. "Младост", обясни управителят на "Метрополитен" Стоян Братоев, цитиран от столичната медия.

Все още не е осигурено финансирането за планираните обществени поръчки. Засега за разширяването на метрото са отпуснати 15 млн. лв. през тази година, а са необходими двойно повече, обясни Братоев. Допълнително финансиране може да се отпусне от бюджета на Столичната община, но това ще стане ясно най-рано през февруари, допълва още шефа на "Метрополитен".

Плановете за годината включват и монтиране на пожароизвестителни инсталации, системи за видеонаблюдение и за достъп и таксуване на пътниците и т.н. Ще бъдат монтирани и асансьорни уредби. През годината ще бъде избран и изпълнител, който да изготви представителната архитектура и оформлението на околното пространство, включително озеленяване и паркоустройство.

През годината ще бъдат избрани и компании, които да доставят резервни части, консумативи, материали и инструменти, измервателна апаратура, както и резервни части специално за вагоните на метрото, които ще бъдат необходими за планираните годишни ремонти.

Припомянме, че според АЕЕ „Метрополитен" е най-ефективният градски транспорт у нас, който е близо 10 пъти по-енергийноефективен от трамваите. Именно транспортът продължава да бъде секторът, към който трябва главно да се насочат усилията за подобряването на енергийната ефективност през следващите години.