По-малко от 40% от населението на Китай попада под забраната да има само едно дете, предава китайската агенция Синхуа обясненията на служител в Комисията по население и семейно планиране.

Популярното мнение е, че в Китай семействата могат да имат само по едно дете, но разпоредбата касае само 35.9% от населението.

С изключение на провинция Хенан в Централен Китай, двойките могат да имат две деца, ако и двамата родители са единствени деца. В добавка, над 11% от населението, повечето от малцинствените групи, могат да имат две или повече деца.

В много селски райони двойките могат да имат и второ дете, ако първото е момиче (т.нар. семейна политика „дете и половина"). Тази наредба касае 52.9% от населението. При липса на система за социални грижи, родителите обикновено разчитат на синовете си да се грижат за тях когато остареят.

В момента раждаемостта в Китай е 1.8 деца на двойка и правителството не иска тя да спада още повече. „Всичко трябва да е в хармония с икономиката, ресурсите и околната среда".

Може да се допълни, че в селските райони на Китай основният труд над земята е ръчен и е недопустимо да се губят още работни ръце. Още повече в Китай има масов миграционен поток към градовете по източното крайбрежие.

От 2000 година политиката по раждаемостта в Китай е насочена към задържане на нивото, а не към намаляването му. „Ние не насърчаваме двойки, които са решили да имат две деца да правят само едно. И не е вярно, че искаме да държим раждаемостта колкото се може по-ниска", твърди китайския експерт.

Счита се, че един от начините за намаляване на демографското налягане е да се изнася работна сила: „Семейното планиране разбира се не е единствения способ за контрол на населението".

В Китай живеят 20% от населението на света, но само 1% са работещите в чужбина китайци. В Китай дори са започнали да идват работници от Филипините, отбелязва служителят в Комисията.

Политиката по семейното планиране в Китай имала отношение и към застаряващото общество, както и към съотношението на половете на новородените.

Все пак правителството не трябва да отслабва изцяло мерките на контрола, тъй като поколението на бейби бума от края на 1970те и 1980те вече е във възраст за женене и ако не се вземат съответните мерки, може да се стигне до още един популационен скок.  

„Не виждам големи промени в китайската политика по раждаемостта преди 2010. След това правителството може да действа според ситуацията". Китай провежда политиката си по раждаемостта от края на 1970те.