Усвояването на средствата от европейските фондове по Оперативна програма "Околна среда" и успешното усвояване на средствата от предприсъединителните фондове по ИСПА са основните приоритети на Министерството на околната среда и водите през 2007 г.

Това беше съобщено днес на специално свикан брифинг от министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

10 млн. лева са отпуснати целево, за да бъде осигурена проектната готовност и общините, които са потенциални бенефициенти по проекти на еврофондовете, да са готови навреме.

Близо 70% от средствата ще бъдат вложени в сектор "Води". Инвестициите ще са във водната инфраструктура, пречиствателни станции за питейни и отпадни води.

20% ще се инвестират в сектор "Отпадъци", за изграждане на регионални депа за битови отпадъци и разделно сметосъбиране.

В момента у нас има 55 депа, 24 от тях работят. В процес на строеж са 9 депа, предстои да се направят още 21.

Друг приоритетен сектор е "Биоразнообразие". Основно за този сектор е изграждането и поддържането на европейската екологична мрежа "Натура 2000", в която ще се инвестират над 200 млн. лева.

До 2 седмици списъкът със защитените зони по "Натура 2000" ще бъде разгледан и одобрен от Министерски съвет и предложен за одобрение на Европейската комисия.

МОСВ ще започне работа по европейската директива за транспортиране на отпадъци от добивната индустрия до 1 май 2008 г.

Трябва да се осигурят около 500-600 млн. евро, като стана ясно, че можем да разчитаме на помощ от Австрия, Словения, Полша, а вероятно и от Германия.

Един от приоритетите е разделното събиране на отпадъците, като 40% от боклука ще бъде рециклиран.