Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ започва строителството на 50 нови пречиствателни станции най-късно до април-май 2009 г. Това съобщи днес министър Джевдет Чакъров, който направи първа копка за започване на технологичното строителство на пречиствателна станция в Смолян, съобщават от пресцентъра на министерството.

Поели сме много сериозен ангажимент пред ЕС - до 2010 г. да изградим пречиствателни станции в населени места с над 10 000 еквивалент жители и при добра организация и от страна на общините, и от страна на строителите, и от страна на МОСВ той може да бъде изпълнен, каза министърът.

Той съобщи, че в изпълнение на този ангажимент трябва да бъдат изградени 50 нови пречиствателни станции в такива населени места, а други 37 трябва да бъдат реконструирани и модернизирани. Джевдет Чакъров подчерта, че МОСВ е създало необходимата организация.

Министърът припомни, че миналата седмица беше обявена нова процедура за набиране на проекти за строителство на пречиствателни станции в населени места с над 10 000 еквивалент жители. За усвояване по нея са предвидени 510 млн. лева. Очакваме до 15 декември, когато приключва набирането на проектите много сериозна активност от общините и от кметовете, каза министър Чакъров.

Ако общините не подготвят проекти със съответната документация, ако не организират обществените поръчки за избор на строител, няма как да бъде изпълнен този сериозен ангажимент, допълни той.

Председателят на парламентарната екокомисия Георги Божинов отбеляза, че в началото на четвъртата година на управлението на това правителство вече има значителни резултати в областта на опазване на околната среда.

Започна изграждането на десетки водоснабдителни обекти, пречиствателни станции и депа за отпадъци, всичко това е резултат от работата на екипа на МОСВ, от доброто сътрудничество между изпълнителната и законодателната власт и между МОСВ и общините, каза Божинов.

Кметът на Смолян Дора Янкова нарече изграждащата се пречиствателна станция в града „логистика за туризма и за опазване на планината Родопи".

Пречиствателната станция в Смолян се финансира от програма ИСПА, по проект, който се управлява от МОСВ. Договорът за строителство на пречиствателната станция и разширение на главния колектор е на стойност 7 965 344.99 евро и беше подписан през март 2007 г.

Целият обект е на стойност 24,5 млн. евро и ще обслужва население от 55 хиляди еквивалент жители в следващите 20 години. Крайният срок за завършване на строителството на пречиствателната станция е април 2009 г.