В сряда от Motorola обявиха, че възнамеряват да се разделят на две публично търгувани дружества, в следствие на което акциите на компанията загубиха 10%, пише Ройтерс. Ще бъде отделено работещото на загуба поделение за производство на мобилни телефони.

Тази стъпка идва във време, когато сблъсъкът на мениджмънта на компанията с инвеститора милиардер Карл Икан се усилва. Икан е вторият по брой акции акционер на Motorola и настоява за четири директорски места в борда. Освен това той съди компанията с иск да му бъде предадена документацията, която касае бизнеса с мобилни телефони.

Разделянето ще се извърши под формата на освободено от данъци прехвърляне на акционерите на Motorola, което трябва да завърши до 2009 г., казали са от компанията.

Motorola губи дял на пазара на мобилни телефони и вече се смъкна на трето място в сектора. Двете дружества, които се планира да се отделят, са Mobile Devices и Broadband & Mobility Solutions. Второто поделение ще се занимава с мрежово оборудване, предприемачество и обществена сигурност.

Двете компании ще доведат до подобрения в гъвкавостта, ще увеличат мениджърския фокус и ще дадат повече възможности за насочени инвестиции за акционерите, обещават още от Motorola.

Главният изпълнителен директор на Motorola Грег Браун в изказване заяви, че компанията е започнала глобално търсене на нов изпълнителен директор за мобилното поделение.

В края на януари Motorola извърши стратегическо преразглеждане на бизнеса си и още тогава заяви, че може да отдели бизнеса за мобилни телефони.

Все пак акциите на компанията преди отварянето на борсата в Ню Йорк се търгуват по-скъпо, отколкото затвориха в търговията във вторник.