Най-лошото от финансовата криза може би тепърва предстои и много от големите финансови институции вероятно ще изпитат затруднения в следващите месеци. Това прогнозира шефът на Международния валутен фонд  Доминик Строс-Кан след среща с финансовите министри и централните банкери на държавите от Персийския залив, пише „Дневник".

По думите му рисковете от кризата се отразяват на световната икономика, но има признаци на успокоение и в развиващите се, и в развитите страни. "И въпреки това говорим за много сериозна финансова криза", допълни Строс-Кан.

"Последиците за някои финансови институции все още предстоят. Трябва да очакваме в следващите няколко седмици и месеци и други да се изправят пред затруднения", каза той, цитиран от Ройтерс.

"Това, което преживяваме в момента, е увеличаване на рисковете за свиване на икономиките и растяща несигурност, но все още смятаме, че догодина световната икономика ще се съвземе. Важното е да видим какво ще е отражението върху реалната икономика, а в развитите и възникващите пазари тя е в добро състояние."