От 30.10.2006г. до 10.11.2006г. включително, ще се извърши прием на проекти по мярка 1.1. „Инвестиции в земеделски стопанства" в секторите „Мляко и млекопроизводство", „Месо и месопроизводство" и „Трайни насаждения" , реши Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие".

От 30.10.2006 г. се преустановява приемането на проекти по мярка 1.4. „Лесовъдство, залесяване на земеделски земи, инвестиции в горски стопанства, преработка и маркетинг на горски продукти", поради изчерпване на свободния остатък за договаряне по бюджета на мярката.

Припомняме, че по програма САПАРД могат да кандидатстват само физически и юридически лица, които са регистрирани като земеделски производители.

Ако кандидатите са физически лица, те не трябва да са по-възрастни от 55 години към датата на кандидатстване.

Допустимата граница за кандидатстване при юридическите лица е да не притежават повече от 25 на сто държавно или общинско участие.

Лицата се подпомагат при условие, че нямат задължения към държавния и общинските бюджети, както и просрочени задължения към търговски банки и Държавен фонд "Земеделие".

В сектор "Мляко и млекопроизводство" се подпомагат земеделски производители, които притежават най-малко 15 млечни крави, 100 млечни овце, 10 млечни биволици или 100 млечни кози.

В сектор "Месо и месопроизводство" се подпомагат земеделски производители, които отглеждат не по-малко 15 телета, 30 свине, 1500 пилета бройлери, 3000 от други видове птици, 50 агнета или 50 женски заека за репродукция.

Подпомагат лица, които имат право да ползват земя за фураж в съотношение 0,5 хектара на юница и 0,7 хектара на 1 крава.

В сектор "Трайни насаждения" се подпомагат земеделски производители, които отглеждат или разполагат със земя за засаждане и възстановяване, на площ не по-малко 2 ха /20 дка./ за винено грозде и овощни градини, и минимум 0,5 ха за десертно грозде. При маточните градини и ягодоплодните теренът трябва да е не по-малък от 1 ха.

С 10 % /8 315 953 лв./ се увеличава бюджетът на мярка 2.3. „Развитие и подобряване на между селищната инфраструктура" по програма САПАРД, за сметка на финансовия ресурс по мярка 2.2. Обновяване и развитие на селата, опазване и съхраняване на селското наследство и културни традиции", реши още УС на ДФЗ.