Тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско, а и в страната, обмислят протест заради ниските премии, определени за реколта 2009, съобщи тютюнопроизводителят от Хаджидимово Иван Сабахлъков, предаде агенция „Фокус".

Още снощи, веднага след като е проведено заседанието и е взето окончателното решение за размера на премиите, е разговарял с представители на Сдружението на тютюнопроизводителите.

Те са изказали недоволството си от ниските премии и са заявили намерението си да излязат на протест, който се планира за 6 април.

"Ниски са цените. От 4.20 лв. миналата година сега пада с цял лев премията, а в същото време от днес цигарите вече се продават с нови цени, които с по 1 лев по-скъпи", коментира още Иван Сабахлъков.

Той допълни също, че тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско най-вероятно ще участват в протеста, който се планира на 6 април, но това предстои да бъде уточнено в следващите дни.

По-рано през деня на заседание на Управителен съвет на Фонд „Тютюн" бе взето решение за премирането на тютюнопроизводителите за произведен и изкупeн тютюн от сортови групи „Басми", „Куба Кулак", „Бърлей" и „Виржиния" реколта 2009 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

На съвместното заседание на Комисията по земеделие и гори и Управителния съвет на Фонд „Тютюн", проведено на 17 март 2010 г., единодушно бе взето препоръчително решение производителите на ориенталски сортове тютюни да бъдат приоритетно премирани.

УС на Фонд „Тютюн" определи следните премии:„Басми" - 3.20 лв./кг., „Каба Кулак" - 2.08 лв./кг., „Виржиния" - 1.46 лв./кг., „Бърлей" - 1.45 лв./кг.
Решението на Управителния съвет на Фонд „Тютюн" ще бъде внесено за гласуване на заседание на Министерски съвет.