Carlyle Group - компания, специализирана във финансови изкупувания, вчера се съгласи да предложи за продан на правителството на Абу Даби миноритарен дял от акциите си. Според New York Times това е отражение на нарастващата финансова сила на богатият на петрол Близък Изток.

Сделката оценява Carlyle на почти $20 млрд. и заздравява връзките на компанията с Близкия Изток. Арабският свят започна да използва печалбите си от по-високите цени на петрола и излезе на пазаруване.

Регионът през годината досега е инвестирал в чужбина $64 милиарда. През цялата 2006 година инвестираните от араби в чужбина пари са $30.8 млрд.

Още повече, вчера Borse Dubai, правителствено контролираната борса, се съгласи да купи 19.9% в Nasdaq и да купи от Nasdaq онези 28% от Лондонската фондова борса. А Qatar Investment Fund заяви, че е придобил 20% от LSE.

Ръководителят за сливанията и поглъщанията на Merrill Lynch Стивън Баронофф обяснява: ще продължим да виждаме все повече пари, излизащи от Близкия Изток. Валутата работи в тяхна полза. И те предпочитат да взимат миноритарни дялове.

Carlyle управлява $76 млрд. Компанията отдавна си изгражда връзки в региона на Близкия Изток, бе сред първите, които започнаха да набират фондове оттам и сега предстои откриването на собствен фонд там.

Вчерашната сделка предвижда Mubadala Development Company, която е собственост на Абу Даби, да заплати $1.35 млрд. за 7.5% от Carlyle. Цената е 10% отстъпка спрямо договорената от двете страни оценка на Carlyle на $20 млрд. Абу Даби е столица на ОАЕ.

Има още нещо много съществено в сделката. Цяла индустрия бе замръзнала през последните седмици. Инвестиционните фондове бяха утихнали на този стегнат кредитен пазар, така че се подава сигнал, че мощните сливания и поглъщания възможно ще се възобновят.

Carlyle е част от групата, купила Freescale Semiconductor миналия септември за $17.6 млрд. (най-голямото финансово придобиване в технологичния сектор) и е част от консорциум, който се съгласи да купи поделението за доставки на Home Depot за $8.5 млрд. Сред придобивките от миналата година са Manor Care и Sequa Corporation

Ползата за Carlyle от намесата на Абу Даби е и в това, че се осигурява базова оценка, в случая $20 млрд., която може да се ползва при евентуално първично публично предлагане на компанията, ако тя реши да последва конкурентите си Blackstone Group и Kohlberg Kravis Roberts на борсовата площадка.

Carlyle е оценена малко по-ниско от Blackstone, който излезе на борсата през юни и сега има пазарна капитализация от $28 млрд. Carlyle управляват $75.6 млрд. в активи, за Blackstone този показател е $92 млрд. в края на миналото тримесечие.

Малко преди да стане публично дружество, Blackstone продаде дял от $3 млрд. на инвестиционната ръка на китайското правителство. Сделката е осигурила на Blackstone позицията на „вътрешен" в Китай, където понастоящем завършва инвестициите в правителствената химическа компания BlueStar.

Това лято Apollo Management продаде малък дял на Abu Dhabi Investment Authority, което се разбра като прелюдия към публично предлагане. А тъй като сега Kohlberg Kravis работи върху публичното си предлагане, неспокойният пазар може да го отхвърли.

Между впрочем Carlyle въобще не са говорили за евентуално ИПО - до вчера, когато единият от основателите на Carlyle, Дейвид Рубенщайн, говори в смисъл, че до пет години почти всеки от големите частни инвестиционни фондове ще стане публично дружество. „А ние сме голям частен инвестиционен фонд". „Но не искаме да бъдем пришпорвани за ИПО" - добавил е мениджърът.

Част от договореността, постигната с Абу Даби, изисква Carlyle да гарантира пазарна оценка от $20 млрд. ако някога стане публично дружество, подсказвайки, че последното може да е неминуемо. В случай, че Carlyle бъде оценен на по-малко от $20 млрд. в момента на предлагането, фирмата ще даде на Mubadala по-голям дял от бизнеса, за да изглади различието.

Ако подобна транзакция се провеждаше преди няколко години, тя щеше да е чувствителна тема заради бившите връзки на Carlyle с Вашингтон и с военните контрактори. В края на 1990те съветници на Carlyle бяха бившия президент Джордж Буш и бившия държавен секретар Джеймс Бейкър Трети. Относно покупката на дял в Nasdaq от Borse Dubai, също няма особени грижи за националната сигурност.