През януари в Хасково и Разград ще се проведат интервюта за работа в селското стопанство в Испания. Конкретната работа е бране на ягоди. Срокът за набиране на заявления е 20 декември 2013 г, съобщава Агенцията по заетостта.

Работодателите предлагат: брутно заплащане 39,48 €/ден; нетното възнаграждение е 38,08 €/ден (след внасяне на социални, здравни осигуровки и ДОД); заплащане на разходите за път до Испания, като цената на билета се удържа от първата заплата; връщането до България е за сметка на работодателя, ако заетостта е до края на кампанията (около средата на юни). Работното време е 6 ч 30 мин. на ден при шестдневна работна седмица; почивният ден е в зависимост от производителността и климатичните условия. Настаняването е в жилища близо до ягодовите полета.

Кандидатите трябва да са жени на възраст от 25 до 40 г. Трябва да имат опит в селскостопанска работа, да са физически здрави, без заболявания на опорно-двигателния апарат, да нямат проблеми с кръвното налягане, алергии и да са свикнали на тежък физически труд, който се полага ежедневно.

След средата на февруари 2014 г е очакваното заминаване на одобрените след интервюто.

Трудовите договори се подписват на място в Испания, като трябва да се има предвид, че пробният период, през който работниците могат да бъдат освободени без предизвестие, е до 15 дни.

Кандидатите от изброените области трябва да заявят интерес за участие в интервю за работа в местното бюро по труда: Област Русе, Област Разград, Област Търговище, Област Силистра, Област Варна, Област Добрич, Област Шумен, Област Бургас, Област Сливен, Област Ямбол, Област Хасково, Област Кърджали, Област Стара Загора, Област Пловдив (община Първомай) и Област Смолян.

Кандидатите от другите области на България, които не са изброени по-горе, кандидатстват като изпращат на: Ispania_yagodi@az.government.bg трите си имена, изписани на латиница, ЕГН, населено място, в което живеят и града (Хасково или Разград), в който желаят да се явят на интервю.

Опитът, придобит от работа в селското стопанство в България или в чужбина, е предимство. Ако кандидатите са работили в Испания, трябва да посочат испанското ЕГН (NIE) и периода на заетост.