Цената на петрола се покачи в днешния ден, преди изборите в членката на ОПЕК Нигерия, които ще се проведат през уикенда. Въпреки това има признаци за по-добри летни запаси на горива в САЩ, което доведе до най-резките седмични загуби от три месеца насам.

Лондонският сорт Брент, европейският показател, повиши стойността си с 27 цента до $66.21 за барел, но загубите за юнския контракт остават над $2.50 за барел. Търговците не са склонни да продават силно преди президентските избори в Нигерия, като има опасения за тяхната валидност като демократично гласуване и възможното влияние върху петролните потоци.

Нигерия неочаквано съобщи тази седмица, че се стреми към възобновяване на петролните полета Forcados до край на май. Те са с дневно производство от 380,000 барела и бяха спрени в началото на 2006 г., след размирици в района.

Продължаващият диспут относно ядрената програма на Иран също държи търговците под напрежение, дори след като дипломати заявиха, че операциите са само в тестов обем и производството не е в значително количество.

Фючърсните контракти на американския лек суров петрол, които често се различават с тези на Брент, повишават цената си с 47 цента до $62.30 за барел, след спад от $1.30 вчера. Контрактът за месец май изтича в края на деня и този за юни се търгува при $63.40.