Днес, 12 юли 2007г., Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил и председателят на Съюза на народните читалища проф. д.ик.н. Стоян Денчев подписаха днес споразумение за партньорство.

С този документ Министерство на земеделието и горите и Съюзът на народните читалища изразяват взаимната си воля за осъществяване на съвместна дейност при постигане на по-висока информираност относно мерките по Програмата за развитие на селските райони, съобщиха от пресцентъра на МЗГ.

Комуникацията между гражданите и правителството е от изключително голямо значение, а читалищата могат да бъдат надежден и полезен партньор в това отношение, посочи министър Нихат Кабил след подписването на меморандума.

Читалищата фактически имат възможност да са бенефициент от програмите.

Те ще могат да се възползват от Програмата за развитие на селските райони по мярка „Основни услуги за икономиката и населението на селските райони". Читалищата биха могли да са и подизпълнител за предоставяне на информация към избрано Звено за управление на Националната селска мрежа.

Ако са регистрирани като неправителствени организации, могат да бъдат бенефициенти по мярките „Насърчаване на туристическите дейности" и „Прилагане на стратегии за местно развитие".

Стоян Денчев съобщи, че представители на Съюза вече разясняват из страната смисъла на Програмата за развитие на селските райони и възможностите за успешното й реализиране.