За европейците използването на насекоми за храна си остава екзотика, поне засега. Но отглеждането на личинки на мухи като източник на протеин за животните има добра перспектива, пише fermera.bg.

Експертите прогнозират, че до 2050 г. населението на Земята ще достигне 9 милиарда души, което ще доведе до увеличаване потреблението на месо и риба със 70% в сравнение с настоящите нива. Ясно е, че за да се осигурят тези продукти за населението на планетата, ще бъде доста трудна задача.

Основната трудност е свързана с дефицит на използваните в животновъдството, птицевъдството и рибовъдството фуражи, особено богати на протеини. Такива храни се произвеждат главно от бобови растения и от рибно брашно, но едва стигат и днес. Очевидно е, че фуражната промишленост не може да мине без нови източници на протеини.

Алтернатива на рибното брашно

Най-перспективни източници от този вид според много експерти са насекомите. Холандският ентомолог Арнолд ван Хейс, професор от Университета във Вагенинген и консултант към Организацията на Обединените нации по прехрана и земеделие, казва: „Хранително-вкусовата промишленост е заплашена от дефицит на рибно брашно поради прекомерния улов, което води до изчерпването на ресурсите на океана. Рибното брашно е основен компонент на фуражите за пилета, свине и риба, а търсенето постоянно върви нагоре, така че производителите на храни търсят алтернатива. Учените са стигнали до извода, че рибното брашно може да бъде заменено с личинки от насекоми - отличен източник на протеини".

Разбира се, в много части на света насекомите традиционно са включени в храната на местното население. Разнообразие от скакалци, щурци или червеи ще ви предложат в Югоизточна Азия и Африка, Централна и Южна Америка и Австралия. Според Уикипедия всеки човек случайно поглъща с растителната храна средно повече от 300 грама насекоми и се чувства добре, а и това няма никакви отрицателни последици.

Професор Ван Хейс отдавна е разкрил огромното преимущество на скакалците като храна пред говедата: за производството на един килограм протеин от скакалци са достатъчни два килограма растителни храни, докато от крава са нужни десет килограма. Скакалците, за разлика от кравите, не произвеждат парникови газове, а не изискват и антибиотици. И пържени са много вкусни, твърдят експерти ...

Фаворити са домашната муха и мухата Hermetia illucens

В края на май в холандския град Вагенинген бе организирана конференция под наслов "Насекоми хранят света" ("Insects to Feed the World"). Главната тема не бе „скакалците в менюто на европейците", а съвсем друга, но пак свързана с насекомите и по-конкретно, че рибното брашно може успешно да се замени с изсушени и смлени личинки на мухи.

Най-перспективни в това отношение се считат два вида - домашната муха (Мusса domestica ) и Hermetia illucens (вид черна муха). Професор Ван Хейс, един от инициаторите и организаторите на конференцията, обяснява: „Hermetia illucens е фаворитът на няколко групи учени, тъй като ларвите се развиват почти във всички органични отпадъци. Това е много важно и ценно свойство. А в света около една трета от цялата произвеждана от човечеството селскостопанска продукция се изхвърля и отива за отпадъци. Ако на тези растителни отпадъци се отглеждат насекоми, това ще даде ценни, богати на протеини продукти".

Основната трудност - европейското законодателство

Един от участниците в конференцията бе Дейвид Дрю, основател на инициативата Biocycle. Той ръководи фирмата AgriProtein и отглежда ларви на мухи като източник на протеини за фуражите в Кейптаун, ЮАР. Дейвид Дрю разказа за предимствата на фермите за насекоми. Фабриките за отглеждане на ларви на Hermetia illucens заемат малка площ и се характеризират с висока производителност. Продължителността на живот от едно поколение ларви е около три седмици - време, през което те наедряват повече от 1000 пъти. В изсушена форма съдържа 60 процента протеин и 10 процента мазнини. Годишно от хектар насекомите ще дават 150 пъти повече протеини, отколкото соята например.

„Ние се наричаме най-голямата ферма в света, похвали се Дейвид Дрю и уточни. - Разбира се, нямаме предвид площта, защото нашата фабрика заема 8500 кв. м, а защото отглеждаме 1,5 млрд. ларви. А в новата фабрика, която ще пуснем през следващата година, те ще бъдат 8,5 милиарда."

До 2020 г. предприемачът възнамерява да изгради 10 такива фабрики в различни страни, включително и в Европа. Но има и трудности от формален характер, допълни професор Ван Хейс: "Основният проблем сега е законът. В Европейския съюз след епидемията от болестта луда крава е строго ограничено използването на фуражи с животински произход. Изключение е рибното брашно. За насекомите като източник на протеин никой не е помислил..."

Сега Европейската комисия планира преразглеждане на съответните разпоредби. В рибовъдството използването на насекоми вече е разрешено.