Siemens изгражда заедно с IBM смесено дружество, което ще изпълнява милиардна поръчка от военните сили на ФРГ. За период от 10 години стотици хиляди PC и телефони ще бъдат модернизирани, съобщава Die Welt.

Концернът от Мюнхен в четвъртък получи най-голямата поръчка във фирмената си история. Заедно с американския си конкурент IBM, дружеството получи мисия от Бундесвера да модернизира цялата му информационна и комуникационна техника през следващите 10 години срещу сумата от € 7.1 млрд. Делът на Сименс в поръчката е близо 4.4 млрд. евро.

В проекта „Херкулес" се включва освен софтуер също и модернизация на мрежите за данни и за вербална комуникация. От поръчката се изключват технологиите, които се използват за военни цели, защото те изискват особена поверителност

За да се осъществи изпълнението на поръчката, е основано ООД - предприятие по схемата публично - частно партньорство: BWI Informationstechnik в Бон, в което ФРГ държи 49,9%,  Siemens 50,05% и IBM 0,05%.

Сред плюсовете на подобно ПЧП не на последно място е правото на глас на този, който възлага проекта, а също така и възможността сътрудниците на Бундесвер да могат да работят със Siemens и IBM, без да трябва да сключват трудов договор. Повече от 3000 души от германските военни сили ще работят в кооперативния проект.

След 10 години BWI Informationstechnik преминава в собственост на ФРГ. Подобен договор Siemens сключи с град Висбаден. Градът възложи на Siemens информационната си технология за € 80 млн.

Поделението, което ще изпълнява проекта на военните, е Siemens Business Services (SBS). Сключеният договор е много сериозен и обещава добро бъдеще. Защото според плановете за саниране приети през есента на 2005, до началото на 2007 разходите в SBS трябваше да се съкратят с € 1.5 млрд. Подобна голяма поръчка SBS получи в края на 2004, когато трябваше да поддържа цялата информационна технология на телевизионния BBC.

Добрата новина за Siemens идва в момент, когато престижът и резултатите на концерна са сериозно разклатени от скандала с черните каси. Не е възможно военните да не са се съобразили с този факт, когато са давали милиардната поръчка на емблематичната за германската икономика корпорация Siemens. Нещо подобно направиха военните в САЩ, когато възложиха милиардна дългосрочна поръчка за доставка на нови компютри на изтормозената от скандали компания Hewlett Packard.