Американските борсови индекси започнаха сесията със спад днес след като вчера завършиха с понижение, предизвикано от опасенията, че финансовите фирми ще се нуждаят от още капитали, когато вчера от Lehman Brothers предупредиха, че счетоводни промени могат да принудят "Fannie Mae" и "Freddie Mac", най-големите обезпечителни фондове на ипотеки за жилища в САЩ, да привлекат капитал на обща стойност $75 милиарда.

Днес докладът за предстоящите продажби на съществуващи домове за май, който проследява изменението в проценти спрямо предходния месец на подписаните договори за продажби на съществуващи домове, отчете намаление с 4.7%.

Прогнозите на икономистите бяха за спад, но с 2.5%, като през април беше отчетено покачване на продажбите на съществуващи домове с 6.3%.

Понижението отбелязано в доклада на National Association of Realtors (NAR) показа задълбочаване на кризата в жилищната сфера в САЩ.

Това натисна надолу американските индекси, въпреки понижението на цената на петрола с близо $5 и покачването на долара до $1.5665 за евро.

Американският индекс на топ компаниите Dow Jones industrial average започна на нива от 11 225.03 пункта, но след доклада за жилищния сектор понижи до 11 174.88 пункта, като към 18:00 часа започна ново покачване до 11 260.86 или с 0.26% повече от вчера.

Nasdaq Composite също започна покачване след като в началото на сесията намали до 2 233.99 пункта, като към 18:30 българско време се движеше около 2 254.81 пункта или с 0.51% повишение спрямо предната сесия.

S&P 500 отчита покачване с 0.20% до 1 254.79 пункта, след като беше намалил до нива около 1244 пункта.

Акциите на General Electric започнаха сесията с поскъпване до $27.78 или с 2.51% от нивото от $27.10 в края на вчерашната сесия.

Акциите на General Motors, най-големия производител на автомобили зад океана поскъпнаха след като петролът падна под $136 за барел.

General Motors започна с понижение, като достигна $10.11 за акция, но последва ръст и към 18:30 часа, книжата се движеха около $10.37 или с 1.27% покачване спрямо вчера.

Пазарът обаче остава волатилен и реагира силно на всяка новина, дори в нея да няма фундамент.

Доверието на инвеститорите е критично ниско и спадът на петрола едва ли е признак на смяна на тренда на черното злато, с оглед на това, че сигналите от Г8 си останаха с пожелателен характер, въпреки че лидерите ясно подкрепиха по-широкото използване на алтернативни източници на енергия.

Днес в 22:00 часа ще бъде публикуван докладът за потребителските кредити в САЩ.

Очакванията са за спад до 7.0 млрд. за май, спрямо 8.9 млрд. отпуснати през април.

Този индекс отразява обема от кредитната система, който се използва от потребителите, чрез кредитни карти, лични заеми и покупки на кредит и е индикатор на потребителското търсене, а от там и на развитието на икономиката.

Покачването му свидетелства за това, че потребителите не се страхуват да вземат кредити, за да удовлетворят своите материални потребности.

Резултат под очакванията ще доведе до спад на курса на долара, а от там и на доверието на инвеститорите в американската икономика.