Председателят на Комисията по култура към Народното събрание Нина Чилова не допусна журналисти до заседанието на работната група по Законопроекта за културно наследство. Тя се позова на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Никъде в правилника обаче няма текст, който да забранява достъпа на представители на медиите до заседания на работните групи към комисиите, съобщи агенция БГНЕС.

Интересът на журналистите бе провокиран както от обществената значимост на закона, така и от факта, че днес на заседанието беше представено становището на Съюза на народните читалища по проектозакона. Според източници на БГНЕС текстът на читалищата съдържа множество критики към законопроекта и настоява за неговата преработка с по-голям акцент върху дейността на читалищата. Основната забележка на читалищата е, че текстът „Чилова" не включва информация за това как трябва да се управляват музейни сбирки, собственост на читалищата.

Освен това законът не ограничава възможността и правото за разпореждане и сделки с такива ценности с решение на настоятелствата на читалищата. Това се предвижда в чл. 24, ал. 2 от Закона за народните читалища.

Припомняме, че законопроектът за културно наследство е един от най-противоречивите текстове, внасяни в 40-тото Народно събрание. Срещу него вече се опълчиха Българската православна църква, Съюзът на архитектите в България, Центърът за архитектурознание към БАН, пиринското сдружение „Родолюбие", ТЕМП на вече покойния археолог Георги Китов, както повече от 20 на брой неправителствени експертни организации.

Money.bg припомня, че председателят на фондация „Тракия"Кирил Христосков заяви на страниците на сайта , че проектозаконът за културното наследство обслужва потайни интереси. Този проектозакон е направен така, че обикновеният човек няма никога да се съгласи да бъде съюзник на държавата в борбата срещу престъпленията с културното наследство, каза още Христосков.