Японският автомобилен производител Nissan Motor Co. Ltd. планира да премести производството на два свои модела от САЩ в Япония, като по този начин цели да съкрати разходите от мащаба. Това научаваме от АП днес, неделя 1.10.

Въпросните модели са миниванът Quest и спортният джип Infiniti QX56. Тяхното производство ще се премести от завода на Нисан в Кантон, Мисисипи и от 2008 - 2009 ще се осъществява в два завода в Япония.

Японският бизнес всекидневник „Нихон Кейзай" посочва, че Нисан е продал в Северна Америка около 40,000 броя от модела Quest и още 15,000 от модела QX56.

Автомобилостроителят възнамерява да спести средства от преместването на производството, тъй като заводите в Япония са по-добре оборудвани и могат да се пренастройват за модели, произвеждани и продавани в малки серии.

Свободните производствени мощности в завода в Мисисипи ще се използват за нарастващото производство на пикапи и камиони, като общата продукция на завода няма да се промени.

Нисан реализира солидни печалби, но напоследък съобщи, че продава по-малко на брой превозни средства поради високата цена на новите модели.

В информация от миналата седмица, цитирана от yahoo.com, Нисан обяви, че производството в САЩ е спаднало с 3.5% до 71,078 броя през август, докато „домашното" производство спада с 15,2% до 79,161 бр.

Припомняме, че заводът на Нисан в гр. Кантон, Мисисипи, започна производството си през май 2003г. Инвестицията е за 1.4 милиарда долара. Заводът е разположен на 3.5 милиона кв.фута и има пълен капацитет от 400,000 автомобила годишно.