На предлагания от БСП референдум освен въпроса дали да се изгражда АЕЦ „Белене" или не, трябва да бъде поставен и следния въпрос, ако отговорът бъде да, - а именно - откъде да бъдат да намерени средствата за изграждането на атомната електроцентрала.

Възможните отговори са два - първо - това да стане чрез повишаване на данъците, а вторият вариант е чрез намаляване на пенсии и заплати.

Това заяви на извънреден брифинг министърът на икономиката Делян Добрев, на който присъстваше и изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй", Валентин Николов.

По думите на Добрев държавата няма нито нужда, нито средства за реализирането на проекта, за който и без друго до момента са изхарчени 1,5 млрд. лв.

Добрев посочи, че инсталираните мощности в България в момента са над 10 гигавата като максималното натоварване, което се случва през зимата изисква мощности от не повече от 7,5 гигавата.

Цифрите ясно показват, че дори и в момента имаме повече инсталирана мощност, отколкото ни е необходима, дори и в пиковите моменти.

По думите на министъра референдумът, който БСП иска да бъде направен не е нищо друго освен безплатно социологическо проучване за това с какъв капацитет разполага левицата преди провеждането на изборите догодина.

„Доказателство за това, че зад референдума се крие социологическо проучване е това, че всички партийни вождове по места бяха натоварени със задачата да съберат определен брой подписи.", заяви Добрев.
Министър Добрев коментира скорошните нападки на депутата от левицата Румен Овчаров, че АЕЦ „Козлодуй" се управлява некомпетентно.

Министърът изнесе данни, според които за двете години и половина, когато министър на икономиката беше именно Овчаров АЕЦ „Козлодуй" е била с обща загуба от 21 млн. лв.
Като по това време цената на електроенергията, продавана от централата на свободния пазар, е била е между 44 и 55 лв.

За периода от 2010 г. - средата на 2011 г който също е от две години и половина централа отчита печалба от над 310 млн. лв., а цената на продавана електроенергия е достигнала нива от 74 лв.

След като изнесе тези данни министър Добрев попита: "Кое според вас е по- некомпетентното управление, след като именно финансовият резултат е най-точният измерител за това кой мениджмънт се справя и кой не?"

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов заяви, че през 2002 г. е било взето решение за изграждане на водно електрическа централа в комплекса на АЕЦ Козлодуй, което според него, още в зародиш е будило основание за неправомерност.

Той се аргументира с това, че през 2006 година самият Румен Овчаров е предложил да бъде увеличен капиталът за изграждане на тази мощност, което обаче не е било посрещнато добре от някои от членовете на управителния съвет на АЕЦ „Козлодуй".

След като се запознава с данните около този проект вече новият министър на икономиката Петър Димитров отменя решението.

Цялата документация по случая е събрана и е изпратена за становище от прокуратурата.

По отношение изграждането на седми реактор в АЕЦ "Козлодуй" Николов заяви, че страната ни вече е изпратила писма до Сърбия и Румъния, в които ги уведомява за инвестиционното си намерение да изгради нова мощност .

От другата седмица паралелно започват да текат процеси, свързани с геоложката оценка на избраната площадка, както и този по оценка на въздействало върху околната среда.
Ще бъде обявена и обществена поръчка за проектно проучване, каза още Николов.

По думите му оптимистичен срок, в който новата ядрена мощност ще заработи в Козлодуй е 2022 година.