Между държавните енергийни компании и застрахователното дружество „Енергия" са сключени предсрочно застрахователни договори 8 месеца преди да са изтекли старите.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред журналисти след пускането на специалната подземна машина, която ще прокопае втория лъч на метрото в София и нарече случая „явна далавера".

„Явно някои се е изхитрил. И въпреки договорите със застрахователната компания „Енергия", някои още в първите дни докато съм бил премиер, още докато сме правили правителството, е сключил за следващите 5 години застрахователни договори", обясни премиерът.

„Като ги уволня, ще разберете кои са, ще стане след 4 - 5 дена" - отговори Борисов на въпрос кои са отговорните. Само договорът с НЕК е бил за 100 млн. лв. "а АЕЦ "Козлодуй", а мините?...Съжалявам, че всеки ден, където и да се пипне е жива далавера", каза още Борисов.

Премиерът каза още, че нищо не е налагало сключването на тези договори 8 месеца предсрочно, юли месец. Борисов изтъкна, че вероятно става въпрос за „явна далавера" със застрахователни премии.

По думите му още в петък ще бъдат готови резултатите от проверка на електроразпределителните дружества и на фирмите, с които държавата е сключила договори да изкупуват електроенергията на цена над тази на НЕК.

Премиерът уточни, че до миналата година държавните енергийни компании имали договор със застрахователното дружество "Енергия", който изтичал сега.