„Газпром" обяви стратегията си за развитие на Изток. Това се случи на  международната стопанска конференция „Нефть и газ Сахалина", която се провежда днес 27.09.2006 на тихоокеанския остров - съобщи Ria Novosti.

Виктор Тимошилов, ръководител на източните проекти на концерна, обяснява, че до този момент енергийното потребление на Източен Сибир, където се добиват основните количества от газовите суровини, се осигурява чрез въглища.

„Газпром" предлага в тази връзка да се изгради единна газова система посредством интегриране на четири газови находища в Далечния Изток. Тя няма да покрива само националните нужди, а и ще изнася земен газ чрез тръбопровод и течен газ от Сахалин.

„Газпром" възнамерява да разработва и други находища в Далечния изток. Ръководството на концерна предвижда чувствително да увеличи производството на природен газ.

Припомняме, че през май тази година „Газпром" обяви в България, която е енергиен транзитен център в европейската им газопреносна система, стратегията за развитие на Запад чрез северен тръбопровод от находищата на полуостров Ямал през Скандинавия до Лондон. Най-голямата газова компания на България, „Овергаз", е дъщерно поделение на „Газпром" с 51% руско участие.

Тимошилов обяси, че специално за Китай доставките ще се осъществяват от две посоки: Източен и Западен Сибир. Течният природен газ ще тече към Япония, Корея и други страни от Азиатско-Тихоокеанското пространство.

Съглашението "Сахалин-2" бе подписано през далечната 1994 година. От името на Русия тогава участват правителството на страната и администрацията на Сахалинската област. Основни акционери са операторът на проекта Сахалин Енерджи Royal Dutch/Shell (55%), Mitsui, (25%) и Mitsubishi (20%).

Изявлението на стратегията е във връзка с разбираемото желание на руския естествен монопол „Газпром" и  в крайна сметка на руското правителство да се предотврати чуждестранния контрол над газодобива в Сахалин и да се осигури поне 25% руско участие.