Заместник-министърът на държавната администрация и административната реформа Гюнер Рамис ще даде старт на първото модулно обучение на инспекторите от инспектората на Министерството на държавната администрация и административната реформа, съобщиха от пресцентъра на МДААР.

Първият модул от обучението е на тема "Законодателството за държавния служител и европейската практика".

По време на двудневното обучение лекции ще изнесат Елена Златанова, съдия във Висшия административен съд(ВАС), и Невяна Кънева, преподавател в Университета за национално и световно стопанство(УНСС).

Ще бъдат представени казуси от производството по сигнали и предложения, като правно основание за извършване на проверка по ЗДСл, от административнонаказателните разпоредби по АПК, както и най-добрите практики от законодателството за държавния служител в страните членки на ЕС.

През втория ден от обучението ще бъдат обсъдени случаи от практиката на инспекторите от дирекция "Инспекторат за държавната администрация" към МДААР.

С двудневното обучение стартира първият модул от обучението на инспектори от МДААР като част от изпълнението на проекта "Противодействие на корупцията в държавната администрация чрез обучение на служителите в нея" на министерството.

Проектът е отговор на необходимостта от незабавни действия по изпълнение на Стратегията за прозрачно управление и за превенция и противодействие на корупцията за периода 2006-2008 г.

Основната цел на проекта е гарантирането на прозрачност и отчетност в дейността на държавната администрация чрез засилен контрол на административните дейности, предотвратяване на корупционните практики и ограничаване на корупционния риск.

За целта ще бъде обучен инспекторатът на държавната администрация и инспекторите в административните структури за разкриване и предотвратяване на случаите на корупция.