Трескавите инвестиции във възобновяеми енергии през последните 18 месеца наведоха ООН на заключението, че до 2030 чистата енергия ще дава почти четвърт от световната енергетика, съобщава Guardian.

През 2006 са инжектирани над 35 млрд. паунда (около $70 млрд.) в сектора на производство на енергия от вятъра, слънцето и в биогоривата. Това е 43% повече от предходната година. Т.нар. устойчива енергия засега дава едва 2% от общия енергиен разход на планетата, но ООН твърди, че 18% от новите електроцентрали в строеж са в чистия сектор.

Тези данни са разгласени в годишния доклад Глобални тенденции в Устойчивото развитие. Те представляват предизвикателство към овехтялото схващане на енергийните експерти, че зелената енергия играе маржинална роля в енергийния микс и това ще бъде така поне до втората половина на столетието.

Все пак Международната агенция по енергетиката в Париж, която наскоро изчисли производството на възобновяема енергия на 9% през 2030, заяви, че данните трябва да се подложат на по-подробно допълнително изследване. От Greenpeace са казали: „Големи новини - ако са истина".

Ахим Щайнер, изпълнителен директор на програма на ООН за околната среда, казва в предговора си, че банкерите и другите фондови мениджъри са загърбили правителствените суетни относно промяната в климата и са изместили баланса в сектора, влагайки пари в технологии, които се борят с глобалното затопляне.

„Увеличените инвестиции в чисти енергии също показват по-дълбоки промени - критична точка, след които технологиите за устойчива енергия става компонент на глобалната енергийна система", обяснил е той. Както докладът „Глобални тенденции в Устойчивото развитие" установява, точката може „вече да е тук".

С парите, изхарчени за поглъщания и сливания на компании, общият размер налични пари вложени във възобновяеми енергии миналата година е бил $100 млрд. От тях 70 млрд. са отишли за нови проекти. Въз основа направените досега инвестиции, тази година ще бъдат вложени пряко до $85 млрд. в сектора. Рисковият капитал и частните инвестиционни фондове са се включили в надбягването, увеличавайки приноса си с почти 70% до $8.6 млрд. през 2006.

Почти три четвърти от новите инвестиции отиват в компании и проекти разположени в САЩ и ЕС, а 21% за развиващия се свят(?), в който водели Китай и Индия.

„Това е цялостно индустриално развитие, а не само позатягане на енергийната система" - твърди Щайнер. След като се е увеличило количеството на проектите на местно и общинско ниво, време било и правителствата да се възползват от това позитивно пазарно развитие.

Обаче от Greenpeace са изказали скептицизъм, напомняйки, че общите инвестиции в енергийния сектор по света са от порядъка на един трилион долара, а гигантите BP и Shell изразходват 5% или по-малко от парите си за възобновяеми източници и 95% за схеми за петрол и газ.

„Тук има множество окуражителни сигнали, но $100 млрд. годишно са капка в морето и тъй като вярваме, че възобновяемите енергоизточници са ключът в борбата с промяната в климата, сме доста скептични, че сме достигнали някаква повратна точка", казва Чарли Кроник, глава на енергийната и климатична кампания на Грийнпийс.

Освен това има притеснения, свързани с 20% увеличение на инвестициите в биогорива, особено в САЩ, като Greenpeace заявява, че произведените от царевица горива не могат да минат за устойчиви.

ООН приема, че предстоят „съществени предизвикателства", особено заради неравномерното разпределение на инвестициите и почти пълната липса на такива в най-нуждаещите се региони като Африка южно от Сахара. Това е потвърждение, че големият обем инвестиции се мотивира с данъчни преференции и други облагодетелствания.

Вятърният сектор е привлякъл почти 40% от новите пари, 16% са за слънчевата енергия и 26% - за биогоривата. Последното може да се обясни най-вече с интересите на правителството на САЩ от такъв развой в сектора.

Индексът на ООН за Нова Енергийна Глобална Иновация, който започна 2006 на 220 пункта, завърши годината на 288 и оттогава е стигнал 360 пункта: 64% повишение за 16 месеца до април.