В сряда ОПЕК повиши прогнозата си за търсенето на петрол в света през тази година и съобщи, че съкращаването на производството е успяло да стабилизира цените, предава AFP от Виена.

Прогнозите и коментарите от картела, които се съдържат в месечния доклад, идват сред засилени спекулации за решение за по-нататъшно намаляване на производството по време на предстоящата среща на 11 - членния картел в средата на декември.

Организацията на страните износителки на петрол рязко измени оценката си за световното търсене през 2006 г. и очаква средни стойности от 84.3 млн.барела петрол дневно. Ревизията е 100.000 барела дневно.

Търсенето през 2006 се очаква да бъде с 1.2% по-високо отколкото през 2005. През 2007 се очаква търсенето да нарасне с 1.6% или 1.3 млн. барела дневно, като такова увеличение се определя като „умерено".

Представителят на Иран в ОПЕК каза в понеделник, че картелът ще намалява квотите си и по-нататък, за да повиши цените на суровия петрол - ако ходът от миналия месец не е в състояние да стори това.

Обаче в доклада от сряда, ОПЕК счита, че ефектът от свиването на производството в началото на месеца „изглежда далеч оправдава целта си да стабилизира пазарите и да обърне рязкото понижение на цените от последните месеци".

Припомняме, че решението на ОПЕК да свие производството си с 1.2 млн.барела дневно до 26.3 млн. барела дневно влезе в сила от началото на ноември.

Следващата среща на групировката е на 14 декември в нигерийската столица Абуджа.

Днес цените на петрола се повишиха, след като ежеседмичния енергиен доклад на САЩ показа, че запасите в страната са намалели. Лекият суров петрол декемврийска доставка се търгуваше в Ню Йорк за 58.48 долара за барел, или 20 цента повишение. В Лондон повишението бе 21 цента до ниво $59.05.

От ОПЕК казват, че търсенето в САЩ най-накрая тръгва нагоре, което е обичайната тенденция за четвъртото тримесечие.

Като една от основните причини за възходящата тенденция в търсенето на петрол се посочва икономическия ръст на Азия. Особено при Китай „търсенето на петрол надминава очакванията с ревизия от 40,000 барела до 0.57 милиона барела петрол дневно през 2006". Втори по ръст на употребата на петрол ще бъдат страните от Близкия Изток.