Не може да става дума за натрупване на голям бюджетен излишък към края на годината, заяви министър Орешарски на отправено към него запитване при парламентарен контрол.

Министърът обясни и коментира резултатите от приходно-разходните дейности по бюджета.

Той припомни, че очакванията за приходите са твърде амбициозни. Планираният ръст на приходите е 17 на сто и до момента такъв ръст на приходите не е реализиран в предишните години. Това прави задачата на данъчната и митническата администрации към МФ изключително сложна, коментира министърът.

По негови думи до момента те се справят сравнително добре. Приходите от ДДС например са над 46% на полугодието, което показва, че там все още има проблеми, за сметка на други приходи, изпълнението на които е над 50%.

Орешарски припомни, че средното изпълнение спрямо плана е 52,4%, и подчерта, че 2,4% от приходите не може да бъде прието за „гигантски" излишък. Този излишък е резултат не толкова на преизпълнение на приходите, колкото на стриктен контрол върху разходите, обясни той.

Заслужава си да се обърне внимание и на фактът, че предстоят по-големи разходи за хазната през следващото полугодие. Към настоящия момент са изразходвани 1/3 от годишния размер на инвестиционните разходи, а другите 2/3 предстои да се усвоят до края на годината.

От 01 юли също така влизат 10% увеличения на пенсии и заплати, което също е много сериозен разход, припомни министър Орешарски.