Проектобюджетът за 2009 година е съобразен до голяма степен с финансовата криза. Това каза министърът на финансите Пламен Орешарски, който представи основните параметри на Бюджет 2009 пред Икономическия и социален съвет, предаде репортер на агенция "Фокус".

Характерно за проектобюджета е обстоятелството, че за първи път от много време насам сме на прага на по-голяма неопределеност на въздействието на външната икономическа среда върху нашата икономика, каза още Орешарски.

По думите на финансовия министър в проектобюджета се запазва относително висок растеж на БВП - 4,7%, което според него е „умерено оптимстично".

Това, което може да се очаква като влияние от финансовата криза, е поскъпване на кредитния ресурс и намаляване на кредитите, намаляването на износа и вноса, което ще доведе до дефицит по текущата сметка, каза още Орешарски.

Темпът на намаляване на инфлацията ще се запази. Фискалните механизми не са основни за предотвратяване на негативното въздействие на външната среда, допълни финасовият министър.

Припомняме, на 30 октомври МС одобри предложението за проектобюджета за 2009 година. Държавата е готова да изкупи всички държавни ценни книжа, ако това е необходимо, заради финансовата криза, заяви тогава министърът на финансите Пламен Орешарски. Държавните ценни книжа са на стойност 1,5 млрд. лева.

В проектобюджет 2009 е заложено капиталът на българската Банка за развитие да бъде увеличен със 120 милиона лева.