Премиерът на България Пламен Орешарски заяви вчера в интервю за агенция Синхуа, че вижда бляскаво бъдеще за сътрудничеството между Китай и новите членове на Европейския съюз в Централна и Източна Европа.

Той даде интервюто в навечерието на отпътуването му за китайския град Далиен за участие в Летния форум Давос, който ще се проведе от 11 до 13 септември.

„Струва ми се, че истинското сътрудничество тепърва предстои, без да подценявам и формите на сътрудничество до този момент," заяви Орешарски. „Китай е държава с втората икономика в света, и с по-силен потенциал за растеж в сравнение с останалите водещи икономики, така че в това отношение перспективата за сътрудничество с Китай е отлична."

Той каза, че приветства китайската инициатива за сътрудничество с държавите от Централна и Източна Европа, обявена във Варшава миналия април, и разглежда това партньорство и като част от по-голямото партньорство Китай-Европейски съюз.
Орешарски също така позитивно оцени отпуснатата от Китай кредитна линия от 10 милиарда щатски долара, тъй като особено в условия на глобална криза след 2008 г. Китайската инициатива е изключително навременна в това отношение, каза той.

„Но гледам на тази инициатива и като на възможности за задълбочаване на сътрудничеството и в средносрочен и в дългосрочен план, а не просто като финансови ресурси, които еднократно ще се използват за изграждане най-вече на инфраструктура," каза Орешарски.

Орешарски би се радвал също така на повече бизнес инициативи от частния сектор, така че да задълбочат впоследствие сътрудничеството с китайски компании, които също биха участвали в усвояването на тези кредитни линии, каза той.
Що се отнася до икономическите и търговските връзки между България и Китай,

Орешарски каза, че е удовлетворителна тенденцията в последните години на постоянно нарастване на двустранния стокообмен, и китайските компании показват силен интерес да инвестират в България.

Същевременно той подчерта, че има значителен потенциал за увеличаване на стокообмена и за привличането на повече инвестиции от китайски компании в България, защото след присъединяването на България към ЕС през 2007 г., тя предлага пазар от 500 милиона потребители в рамките на целия Европейски съюз.

„Аз лично мисля, че най-големи резерви има по отношение на китайски инвестиции в България в различни сектори, като започнем от инфраструктура, и стигнем до инвестиции на частни компании, които биха могли да използват България за организиране на производствена дейност с оглед на по-лесно проникване на европейските пазари," каза Орешарски.

„Но също така не трябва да подценяваме възможностите за двустранна търговия, за износ на селскостопанска продукция от България към Китай," добави той, споменавайки за възможността България и Китай да взаимодействат в производствения сектор с цел износ в трети страни, най-вече страни от Европейския съюз.

Орешарски също вижда потенциал в сферата на туризма, тъй като едва 3,000 китайски туристи посещават България годишно, което е съвсем малка част от 70-те милиона китайци, които годишно излизат от страната си с цел туризъм.

Той каза също, че България има изключително добро отношение към всички китайски граждани, в това число и към китайските инвеститори.

Що се отнася до очакванията му от участието му в Летния форум Давос в Далиен, Орешарски  очаква да установи контакти с колеги, да се срещне с водещи бизнес лидери, и би желал да чуе прогнозите на водещи аналитици за развитието на глобалната икономика и на региона на Азия, най-динамично развиващия се икономически регион в света.