Handelsblatt предава, че в сряда още двама служители на електронния концерн са задържани от следствието за разпити. Става ясно, че в аферата за „черните каси" се е въртяла сумата 200 милиона евро - далеч повече, отколкото се очакваше в началото.

Засега задържаните по случая са шестима. От досегашните признания става ясно, че те са организирали банда за „нечестни преговори" за сметка на Siemens чрез изграждане на черни каси зад граница.

Още не са установени точно начинът на разходване и моментното състояние на въпросната сума. Причинените щети предполагаемо са 200 милиона евро. В началото се говореше за суми до 20 милиона. Централен въпрос е дали служители на поделението на Siemens Com са замесени в аферата и дали са използвали парите за подкупи, включително и на лица в чужбина.

Миналата седмица по време на полицейска акция бе претърсена из основи сградата на Siemens в Мюнхен. Задържаните днес заподозрени са от поделението за кабелна телевизия Com, отдели ‘вътрешна ревизия' и ‘счетоводна отчетност'. Друг обвиняем, задържан предната седмица, отново е на свобода и обвиненията към него са вдигнати.

Много въпроси са неясни, например за подозирания по делото гражданин на Австрия, който е предаден на разследващите органи в Германия днес. Главният прокурор по делото обаче не иска да се изказва неподготвен и обяснява, че ще даде повече подробности в началото на декември.

Говорител на Siemens също не иска да взема друго отношение, освен че от компанията са заинтересувани за изясняването на случая и поддържат държавните органи на реда.

В хода на мащабното разследване, разпростряло се в 30 града на Германия и Австрия, са разгледани 200 до 300 ордера за условия за поръчки за действащ бизнес, както и 36 000 ордера с архивирана информация и друга свързана информация. Баварската криминална служба трябва да ги подложи на детайлен анализ.

Между другото в хода на аферата са разследвани и възложени поръчки за Летните Олимпийски игри в Атина през 2004 г. Става дума за системата за сигурност на Игрите. Също и в Италия има заподозрени по аферата Siemens. Но за по-подробна информация трябва да изчакаме.

Между другото аферата не е повлияла (засега) силно негативно върху курса на акциите на концерна. Днес понижението е с 0.37%, като ценните книжа нарастват вече трети месец след дъното от лятото, свързано с неуспехите на BenQ в Германия.