От КТ "Подкрепа" поддържат изготвянето на механизъм за определяне на минималната работна заплата за страната. Като имат предвид не само конкретна процедура за обсъждане и приемане, каквато се прилага и в момента, а и избора на няколко базови статистически показатели и определяне на коридор, в който да бъдат водени дискусиите между социалните партньори за фиксиране на МРЗ.

Същевременно по отношение на конкретното предложение на Министерство на труда и социалната политика те изказват някои свои виждания и предложения.
От синдиката предлагат границите, които се определят от отношението на минималната работна заплата /МРЗ/ към средната работна заплата /СРЗ/, да бъдат 40-60 на сто вместо предложените от правителството 35-55 на сто.

Това е записано в становище на КТ "Подкрепа" за проекта на механизъм за реда и критериите за определяне и актуализиране на размера на минималната работна заплата за страната, публикувано на сайта на организацията.

Според КТ "Подкрепа" досегашната политика спрямо МРЗ следва плътно линията на бедност, определяна от МС. Този подход води и до разрастването на групата на работещите бедни.

МРЗ трябва да гарантира равно третиране. Затова от КТ "Подкрепа" смятат, че определянето на национално равнище на минималното възнаграждение е подходът, който трябва да се следва. Регионални МРЗ крият редица опасности и приемането им е неоправдано. Статистиката показва, че в ЕС по-голямата част от държавите прилагат тъкмо национални минимални работни заплати.

От синдиката смятат, че методиката за определяне на настоящата линия на бедност трябва да се преразгледа, тъй като не гарантира покриване на основните жизнени нужди.

По-високото равнище на съотношението на МРЗ към средната работна заплата не води до негативни икономически резултати. Напротив - икономическите показатели на държавите, в които съотношението между минималната и средната работна заплата е по-високо, се радват на по-благоприятно развитие, се посочва в становището на синдиката.

Тезата, че с ръста на МРЗ ще се увеличи безработицата, не намира потвърждение в редица изследвания, базирани на иконометрични модели.

Най-сериозното процентно увеличение на МРЗ за периода след 2000 г. е регистрирано през 2005 г. - 25 на сто ръст, и средният брой на наетите се увеличава с 1,2 на сто. През 2006 г. МРЗ се увеличава още веднъж и има ръст в заетостта от 4,2 на сто, отбелязват от КТ "Подкрепа".

Виж повече по темата тук.