На днешното си заседние Правителството одобри допълнителни разходи и трансфери в размер на 19 910 247 лв. за изпълнението на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия.

На общините ще бъдат преведени 19 015 938 лв., а останалите средства са за министерствата на вътрешните работи, на здравеопазването, на икономиката и енергетиката, на отбраната, на образованието и науката, на регионалното развитие и на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Основното предназначение на одобрените разходи е за дейности, извършени от сили на Единната спасителна система при овладяване на обстановката в резултат от вредното въздействие на водите на територията на засегнатите общини и за възстановяване на сгради и инфраструктурни обекти.
За общините Бургас, Габрово, Севлиево, Велико Търново и Баните (Смолянско), които бяха засегнати от обилния мокър сняг и интензивните валежи от дъжд на 25 октомври, авансово ще се предоставят средства в размер на 70% от заявените разходи. Останалата част ще бъде изплатена след представяне на изискващите се отчетни документи.

Резервът за непредвидени и неотложни разходи в случай на бедствия беше променен до 120 млн. лв. с актуализацията в бюджета, влязла в сила през август. От тази сума по предложение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане до момента са разпределени общо 97 656 757 лв.

Проектът на постановление и приложенията към него са публикувани в интернет страницата на МВР.