Подробности за сделката за сливане между Thomson Corporation и Reuters Group бяха разкрити във вторник. Предложението на канадците от 697 пенса за акция оценява Ройтерс на близо 8.8. млрд. паунда, съобщи Financial Times.

Според плановете Том Глсър, главният изпълнителен директор на Reuters ще стане главен изпълнителен директор на новата корпорация, която ще се нарича Thomson-Reuters. Президентът и изпълнителен директор на Томсън Ричард Харингтон ще излезе на пенсия.

Двете медийни групи прекараха последните три дни в задълбочени преговори, след като в петък стана ясно, че нещо се готви. Все още има редица препятствия за изясняване преди сделката да стигне края си и двете страни са потвърдили, че „има още много какво да се решава и не може да има сигурност, че ще се стигне до споразумение".

Все пак сливането имало „мощна и завладяваща логика", защото щяло да доведедо „създаване на глобален лидер в информационните пазари между бизнесите".

Годишните спестявания от сливането се очаква да възлязат на $500 млн. в рамките на три години. Поделението Thomson Financial ще се съедини с финансовия и медиен бизнес на Reuters и ще се нарича Reuters.

Двете страни предлагат двойно - листвана структура на компанията, всяка от двете запазва първичното си листване и има идентичен с другата брд от 15 директора. Всеки акционер на Reuters ще получи 352½пенса за акция кеш и дял акции изчислен при формулата 0.16 акции на Thomson за всяка акция на Reuters. Освен това дивидентът за 2007 се очаква да е 12 пенса. В резултат от преговорите акциите на Reuters отвориха 38 пенса нагоре до 653¾.

Фамилията Томсон чрез холдинговата й компания Woodbridge, ще държи 53% от комбинираната компания, други акционери на Thomson ще имат 23%, а акционерите на Reuters 24%.

Първа трудност е да се преодолее действието на Reuters Founders Share Company, която контролира „златната акция", даваща възможност да се предотврати някой акционер да държи повече от 15%.

Двете компании са казали, че слятата група ще възприеме принципите на Ройтерс, а холднгът Woodbridge заявява, че ще използва контрола си при вота за ефективната им подкрепа.

Освен това сделката трябва да бъде разрешена от службите за защита на конкуренцията. Може бе ще трябва да се решават и данъчни проблеми, и ще е необходимо съгласието на поне 75% от акционерите на Reuters.