Цената на спасяването на кипърските банки, пострадали от инвестициите си в Гърция, може да достигне 10 млрд. евро пише днес в. Phileleftheros, позовавайки се на предварителните оценки на представителите на МВФ, които се намират на острова.

Тази сума, посочена от уважаваното издание, съответства на предположения за общата стойност, необходима за спасяването на кипърската икономика, съобщава Reuters.

Ако тази информация се окаже достоверна, това ще означава, че даже и най-песимистичните прогнози са били твърде оптимистични, коментира агенцията.

Така също повдига се въпросът за приемливостта на такъв дълг, като се има предвид че БВП на Кипър е от порядъка на 17 млрд. евро.
Централната банка на островната държава отказа коментар по темата, ограничавайки се само да нарече посочената сума „изключително спекулативна".

Предишната седмица Кипър се обърна за помощ към своите партньори от Европейския съюз.

Двете най-големи банки на острова понесоха значителни загуби в резултат от отписването на част от гръцкия дълг. Cyprus Popular фактически бе национализирана, след като получи 1,79 млрд. евро за рекапитализация от държавата. А Bank of Cyprus поиска правителствена помощ в размер на 500 милиона евро.