Интернет компанията с изглежда безгранични ресурси Google има планове да навлезе в бизнеса с възобновяеми енергийни източници, научаваме от International Herald Tribune.

Вчера от седалището на компанията в Калифорния съобщиха, че Google ще разработва и стимулира създаването на технологии за възобновяема енергия, по-евтинa от тази добивана от въглища.

Ще бъдат инвестирани стотици милиони долари, в частност за наемане на работа на инженери и енергийни експерти за изследване на енергийните алтернативни източници като геотермалната, соларната и вятърната енергия.

Ще бъде положено усилие за намаляване на собствените на Google нарастващи разходи за енергия, използвана за захранване на огромните бази данни на компанията, едновременно с това ще се води борба срещу изменението на климата и ще се преодолява зависимостта на света от фосилни горива.

„Виждаме технологии, които могат да прераснат в много силна индустрия, която може да генерира електричество по-евтино от въглищата. Според нас хората не говорят за това толкова, колкото бихме желали", твърди Лари Пейдж, основател на Google и президент на продуктите.

Инициативата е наречена RE<C, математическите символи означават „възобновяема енергия по-евтина от въглищата". Развойната дейност ще се ръководи от благотворителното поделение Google.org, което бе създадено през 2004 г. с три милиона акции на компанията.

Целта на Google е да се произведе един гигават електричество (достатъчно за захранването на град като Сан Франциско) на цена по-ниска от създаваното от въглища електричество. Това „ще бъде постигнато след години, не десетилетия".

Уолстрийт започва да се притеснява, че с желанието си да спаси света Google излиза от същинския си бизнес да организира световната информация и да продава онлайн реклама. Според някои анализатори това е най-големият риск в историята на Google.

Въпреки скептиците, които твърдят, че прочутата компания отново се опитва да отхапе по-голям залък от това, което може да сдъвче, вчера акциите на Google се покачиха с още един долар. По-напредничави анализатори са на мнение, че компаниите, които не правят нови неща, пропускат собственото си развитие.

Първите подробности за Google инициативата са, че ще се работи с две обещаващи технологични компании: eSolar от Пасадена и Makani Power от Аламеда. Последната компания разработва вятърни турбини, които могат да използват по-мощните и като цяло по-предвидими ветрове на по-голяма надморска височина.

Президентът по технологиите и другият основател на Google Сергей Брин обяснява, че походът за възобновяема енергия отчасти се мотивира от нуждата на компанията от евтини и чисти енергийни алтернативи. Но не е посочено колко харчи компанията сега за енергия.

Идеализмът не е нещо ново за Google. В писмото си, което съпътстваше IPO на компанията през 2004, двамата основатели написаха: „Целта ни  е да разработваме услуги, които значително подобряват живота на колкото се може повече хора. Преследвайки тази цел, можем да направим неща, които считаме, че ще имат положителен ефект за света, дори ако краткосрочната финансова възвращаемост да не е очевидна".