Общинската фирма "Градски транспорт" в Пловдив се оказа с двама купувачи, след като "Хеброс бус" осъди Агенцията за приватизация /ПОАП/ и Общинския съвет заради неподписаната сделка при предишната приватизационна процедура.

Конкурсът за 67% от акциите на превозвача бе закрит, след като не се реализира сделка с "Хеброс бус", а при последвал търг "Транс сити" спечели явното наддаване с оферта за 5,128 млн. лв.

Със свое решение от 11 април Пловдивският окръжен съд отменя като незаконосъобразно решението, с което Надзорния съвет на ПОАП одобри, но с изменения, предварително парафирания договор с "Хеброс бус".

Със същото решение Общинския съвет се задължава да върне депозита от половин милион лева за участие в конкурса.

Магистратите връщат преписката в Надзорния съвет като го задължават да се произнесе съобразно техните указания. Тези сочат, че надзорниците не могат да коригират, а само да одобрят или отхвърлят приватизационния договор, обясни адвокатът на "Хеброс бус" Евелина Божикова. Тя добави, че Агенцията за приватизация и Общинския съвет са осъдени да платят по 3 052 лева на "Хеброс бус" по двете дела, които съдът обедини в едно, съобщи Дарик радио.

Новият купувач на общинската фирма Ангел Батаклиев ще трябва да се справи с доста непредвидени проблеми. Като управител на "Транс сити" той трябва да подпише приватизационен договор за "Градски транспорт" най-късно до 24 април.

В края на март пък Пловдивският апелативен съд осъди „Градски транспорт" да заплати на „Векта" ООД 524 840 лева неустойка за забавено плащане на гориво, както и сумата от 699 016 лева, представляващи дължимата сума за доставка на гориво по фактури за периода от 5 април 2005 г. до 30 август 2005 г. заеднo с лихвите и деловодните разноски от 147 387 лева.

Така че новият собственик на фирмата се сдобива с още един сериозен, но непредвиден дълг от 1,227 млн. лева.