Няма връзка между това, което е подписано през 2006 и това, което „Булгаргаз" иска като цена на газа. Има деветмесечно забавяне на вдигането на цената от „Газпром", което е в интерес на България. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в предаването „Коритаров Live" на Нова телевизия.

Газта се плаща авансово, поясни той. Според него увеличението трябва д бъде по-голямо, за да отговори на международната цена. Вносната цена е с 95 лв. повече от тази, която плащат потребителите.

Министърът каза, че не очаква безработица, фалити и икономическа криза.
Договорът, който е променен през 2006 година, е за 305,68 долара за 1000 куб. м. газ. Цената в България е най-ниската в Европа.

Транзитните такси са отишли „Булгаргаз", вместо в газпореносното дружество, обясни министърът. Те не могат да бъдат държавна субсидия, а са използвани като субсидия за потребителите на газ. Такова подпомагане е наказуемо от ЕК. Петър Димитров каза, че тази зима няма да има недостиг на енергия. Ако нередовните платци си платят, ще се реши проблемът с топлофикациите.

Той не смята, че държавата трябва да се намесва, защото насочването на средства в един сектор означава отнемането им от друг. Министърът се обяви за продължаване на диалога между бизнеса и държавата. Той смята, че може да се постигне плавност на вдигането на цените, както и отлагането на решението за това.

Money.bg припомня, че през изминалата зима за първи път от 19 години насам България спря износа на ток. Заповедта врезе в сила в средата на януари, когато се е наложило НЕК да посегне на т.нар. студен резерв - блокове в отделни централи, които се държат в пускова готовност. Това Петър Димитров успокои обществеността, че Няма опасност от режим на тока, но го направих, за да има за вътрешния пазар.  Затрудненията се получиха заради рязкото падане на температурите, което довело до повишаване на  консумацията с 20%.