Цените на петрола спадат, заради предположението, че търсенето в САЩ ще се съкрати, а Саудитска Арабия ще запази равнището на добива си, съобщава Reuters.

Днес по обед петролът марка Brent поевтиня с 0,41 д. до 124,45 д. за барел, а сорт WTI - с 0,68 д. до 103,33 д. за барел. Анализаторите отбелязват волантилността (изменчивостта) на пазара през тази седмица, свързана с ниските обеми на търгуваните количества - в понеделник Brent поскъпна с 2 процента, във вторник - поевтиня с 1 на сто.

Публикуваното днес решение на ФЕД на САЩ показва, че държавният резерв не мисли да предостави нови мерки за стимулиране на икономиката. По време на втората програма за количествени улеснения на ФЕД през ноември 2010г. - до юни 2011 г., сортът Brent поскъпна с 35 процента.

Източници на агенцията смятат, че Саудитска Арабия няма да намали добива си, даже ако страни потребители се възползват от петролните си запаси. Но същевременно няма да прави отстъпки от текущите цени.

„Наблюдавайки действията на Саудитска Арабия, вярваме, че действително страната се стреми да свали световните цени на суровинаа. През 2011 г. те направиха тактическа грешка, не очаквайки че страните от Международната енергийна агенция ще се възползват от запаси те си, но в сегашния случай искат да контролират ситуацията", каза анализаторът на Natixis, Ник Браун.

Запасите от петрол на САЩ, според данните на Американския институт по петрола, през миналата седмица са се увеличили със 7,8 млн. барела, при прогнози за повишаване с 2,2 на сто.