Цените на петрола се покачват в четвъртък след като данните за запасите на бензин и дестилатни горива в САЩ отбелязаха спад през изминалата седмица, както и заради предстоящата среща на ОПЕК по-късно днес.

Пазарът получи подкрепа и от покачването на акциите на Wall Street, след като във вторник те бяха направили ново дълбоко корективно дъно. Инвеститорите се успокоиха, че американската икономика остава силна, а с нея остава високо и потреблението на петрол и горива.

Пазарите ще очакват с огромен интерес срещата на ОПЕК днес във Виена, като не се очаква да има промяна в дневните добивни нива. Според редица анализатори, ако ОПЕК непромени добивните си нива, това ще доведе до излишък на пазара през второто полугодие и съответно понижение на цените.

Американският лек петрол с доставки през април се покачва с 25 цента до $58.41за барел, след като на късната американска сесия снощи покачи с 23 цента до $58.16 за барел.

Редовният седмичен доклад за запасите на петрол и горива в САЩ показа, че обемите на петрол са нараснали по-слабо от очакваното. Според Американската Енергийна агенция, петролът в запасите се е покачил с 1.1 млн. барела до 325.3 млн. барела, при очакван ръст от 1.4 млн. барела. Междувременно запасите на бензин са паднали с 2.5 млн. барела, което пък беше над очакваните 2.1 млн. барела.

Запасите на дестилатни горива, които включват горивото за отопление и дизел, са се понижили с 2.8 млн. барела, при очакван спад от 1.9 млн. барела.

Търсенето на бензин и дестилатни горива е нараснало през изминалата седмица в сравнение със същия период миналата година.