Американският лек петрол с доставки декември се понижи със 7 цента днес до ниво $58.74 за барел на електронната търговия, като дневното дъно беше отбелязано на $58.42 за барел. Контрактите завършиха на най-ниското си ниво от 15 месеца в понеделник, в следствие на съмненията на инвеститорите, че понижението на дневните добивни нива от ОПЕК няма да спре спада на цената.

Анализаторите смятат, че трябва да има силно понижение на запасите на петрол и бензин в основните страни-потребители или да се засили търсенето, за да се стабилизира цената. За момента обаче нито едно от двете не изглежда да бъде възможно. Петролните запаси в САЩ и Азия се покачват във всяка изминала седмица, а търсенето на суровината в САЩ намалява в следствие на все по-слабото икономическо развитие.

Инвеститорите са в очакване на доклада за запасите на петрол и горива в САЩ за седмицата до 20 октомври, който се очаква да покаже покачване в стойностите на суровината, но спад в резервите на бензин.

В подкрепа на цената на петрола тази седмица бяха метеорологичните прогнози, които предвиждат доста студена зима в Северна Америка, както и нарастващи очаквания за урагани на юг и изток. В контраст обаче останаха, прогнозите на Националната метеорологична агенция, според която тази зима ще е по-топла от 30-годишното средно ниво. Очаква се обаче зимата да е с 8% по-студена от миналогодишната.