Цените на петрола възстановиха първоначалните си загуби и отново се върнаха над $57 за барел в понеделник сутрин в следствие на притесненията около спада на запасите от бензин в САЩ и нестабилността в Нигерия.

Американският лек петрол падна с 36 цента тази сутрин, но бързо успя да ги възстанови и в момента е с 15 цента на зелено до ниво $57.26 за барел. В петък контрактът приключи с 44 цента понижение до $57.11 за барел, след като отбеляза дневно дъно на $56.17, най-ниската му стойност от януари насам. Въпреки последните движения надолу, анализаторите са на мнение, че цената му ще продължи да се покачва.

Лондонският брент петрол се покачва с 28 цента до $60.58 за барел.

Като оставим настрана някой доста слаби икономически данни от САЩ, цените на петрола ще започнат да се покачват в идните седмици, с началото на сезона за активно шофиране в Северна Америка. Инвеститорите ще бъдат обнадеждени от силното търсене на автомобилно гориво и ще се включат на страната на биковете на стоковите пазари.

В последните дни, цената на петрола изгуби част от стойността си заради опасенията за спад на американската икономика и решението на ОПЕК да задържи производствените си нива без промяна. Проблемите на вторичния ипотечен пазар могат лесно да се прехвърлят в останалата финансова сфера и да доведат до забавяне на икономическото развитие и понижено потребление на петрол