Цената на петрола се срина с 3% в петък, след излезлите по-слаби икономически данни от САЩ и пренебрегвайки възможността ОПЕК да съкрати дневните добивни нива на следващото заседание през март.

Американският лек петрол приключи търговията с общ дневен спад от $2.79 до нивото $88.96 за барел. Лондонският брент петрол пък, изгуби $2.77 от стойността си до $89.44 за барел.

Американският президент Джордж Буш изрази загрижеността си за отслабващата икономика, но увери пазарните участници, че правителствената програма с финансови стимули, ще се противопостави на изоставането. След тези негови думи, петролът започна бързо да се обезценява, заради опасенията от по-ниско потребление на петрол и горива в САЩ.

Коментарите на държавния глава, дойдоха само няколко часа след оповестяването на изключително слабите данни за новите работни места разкрити през януари. Този показател се свива със 17 000 в първия месец на годината, което се случва за първи път от 4 години насам. Строителните разходи пък са паднали с 1.1% за същия период, давайки ясна представа за продължаващата стагнация в сектора на недвижимите имоти.

Енергийните анализатори са твърдо убедени, че ако икономиката на САЩ изпадне в рецесия, това ще съкрати рязко потреблението на петрол и ще ограничи цената. За съжаление, стоковите пазари не се ръководят от свободното търсене и предлагане, тъй като ОПЕК във всеки един момент може да се намеси с ново съкращение на добивните нива. Това както се е случвало много пъти, ще подкрепи цената на петрола и няма да ни позволи да видим стойности под $70-75 за барел.

По време на започналата вчера среща на ОПЕК във Виена, петролните министри от страните членки, са отказали да увеличат дневните добивни нива при текущото състояние на пазара. Както обикновено, представителите на Иран и Венецуела, са се обявили за съкращаване на добива, с цел рязкото увеличаване цената на международните пазари.

Анализаторите коментират отказа за увеличаване на добива, с опасенията за срив на цената. През 1997 г., в условията на световно икономическо забавяне, ОПЕК увеличи добива си, с което само за час петролът удари вечно дъно на $10 за барел.