„Плащаме глобите на КАТ по пощата", пише „Монитор"

Шофьорите, които са нарушили Закона за движение по пътищата, вече могат да си плащат глобите по пощата. Това предвижда договорът между МВР и "Български пощи", който беше подписан вчера от министъра на вътрешните работи Румен Петков и изпълнителния директор на "Български пощи" Енцислав Харманджиев.

Както и досега водачите ще се редят на километричните опашки в КАТ, за да си получат наказателното постановление. След като го вземат обаче, те ще имат две възможности - или да отидат до най-близкия пощенски клон да платят глобата, или да се наредят на друга опашка в КАТ, за да се издължат. Ако шофьорът избере да отиде в пощата и да заплати чрез пощенски запис, ще трябва да се върне пак до пункта на КАТ с бележка, че се е издължил и отново да изгуби половин ден в чакане. Чак като представи съответната бележка, ще си получи обратно талона. Така на практика с новия договор всеки шофьор ще се реди на още една опашка, ако реши да плаща по пощата.

По-малките глоби с фиш, които са до 50 лева, също ще могат да се плащат по пощата, обясни пред "Монитор" директорът на "Български пощи" Енцислав Харманджиев. Това обаче не е уточнено как ще става, защото по сега действащия закон, ако откажем да платим фиша на пътя, той моментално се превръща в акт.

Вътрешният министър и началникът на пощите бяха единодушни вчера, че новият договор ще е изцяло в услуга на шофьорите и за тяхно улеснение. Харманджиев допълни, че сътрудничеството между "Български пощи" и МВР тепърва ще става по-тясно и се очаква в бъдеще гражданите да могат да подават и заявленията си за лични документи по пощата.

Според него до края на 2008 година ще има още нововъведения. Предвижда се наказателното постановление и талонът също да се получават по пощата и по този начин да не се редим на опашките в КАТ. У нас има 2986 пощенски клона, в които вече очакват съгрешилите шофьори.

Повече патрули на "Пътна полиция" ще има по пътищата в празничните дни. Двойно повече катаджии ще бъдат изпратени по входно-изходните магистрали - "Пернишко шосе"," Цариградско шосе" и на "Ботевградско шосе" при разклона за Елин Пелин. Това е с цел облекчаване на движението по Коледа и Нова година, когато голяма част от хората се прибират по родните места и напускат столицата.

Патрулите ще са в готовност и ако стане катастрофа, веднага ще отбиват движението по обходни маршрути, за да не се образуват задръствания.

От КАТ предупреждават водачите да не пътуват без подходящи за зимните условия гуми. Катаджиите съветва шофьорите внимателно да проверяват светлините и спирачките на колите, както и устройството за подгряване на задното стъкло, защото лошата видимост честно е причина за тежки катастрофи.

В късните следобедни часове по централните столични булеварди движението започна да се превръща в истински ад - върволици от коли се заредиха към изходите на града. За да се справят с потока от излизащи заради празниците автомобили от София от КАТ съобщиха, че е въведена временна организация на движение по входно-изходните магистрали - по Пернишко, Цариградско и Ботевградско шосе при разклона за Елин Пелин.

На възловите места са изпратени повече служители, за да регулират и подпомагат движението, съобщиха от КАТ.

Задръстванията в центъра започнаха още следобед, когато потокът от коли се беше събрал в района около Ректората - по булевардите "Евлоги Георгиев", "Цар Освободител", "Цариградско шосе", както и около Сточна гара.

Огромни тълпи от напускащи столицата хора задръстиха и гишетата на Централна автогара.

Много хора са решили явно да пътуват в последния момент и за това има такива опашки, обясняват служители от фирмите-превозвачи. Билетите обаче по някои маршрути са били изчерпани още в ранния следобед.

От Пътна полиция предупреждават, че покрай коледните и новогодишни празници опасността от пътни произшествия е по-голяма.

Движението е по-натоварено, пътните настилки са хлъзгави, намалена е видимостта от падащата мъгла, неосветени са част от улиците в населените места, намалена е светлата част от денонощието, обясняват катаджиите. Те допълват, че проблем по това време на годината е и че много шофьори си позволяват да сядат подпийнали зад волана.

Слагаме си главата в торбата за "Тракия", коментира „Стандарт"

Правителството ще осигури на португалците парите за строителство на магистрала "Тракия". Държавата става гарант по заем на концесионера, с който ще се финансира изграждането на пътя между София и Бургас. Заемът е в размер на 135 млн. евро. Парите трябва да бъдат върнати в срок от 4 години при лихва от 12%. Това обяви антитръстовият адвокат Димитър Кюмюрджиев, като цитира източници от Брюксел. Португалците са принудени да приемат подобен кредит, въпреки че лихвата е по-висока от пазарната. Причината е, че не могат да си намерят финансиране за строителство на аутобана. Никоя сериозна европейска или световна банка не би приела да участва в сделка, която противоречи на европравилата, коментира депутатът от ДСБ Евгени Чачев. Затова и португалците са принудени да приемат заема с държавна гаранция въпреки високата лихва.

Схемата е равносилна на грабеж, коментира депутатът. Ако такъв заем бъде отпуснат, за да влезе сделката в сила, отново трябва да се иска разрешението на Брюксел, коментира Кюмюрджиев. Защото подобна държавна гаранция дава на бъдещия концесионер предимство пред евентуалните му конкуренти за стопанисване на аутобана, допълни той. В четвъртък кабинетът реши сделката с българо-португалското дружество "Магистрала Тракия" АД да влезе в сила в деня на подписване на втори анекс към договора. Упълномощен да го подпише е строителният министър Асен Гагаузов. Бъдещото му съдържание, както на всички останали параметри по сделката обаче остава тайна за обществото, твърди адвокатът. Срокът за осигуряване на банковия заем за изграждането беше удължен от 3 на 4 месеца. Част от парите, с които да започне строителството на оставащите отсечки от пътя София-Бургас, можеха да се отделят от бюджетния излишък, вместо да се гарантира кредитът на дружество, при чийто фалит държавата ще връща парите, заяви Чачев.

Прасенца и плазми на кило, акцентира „Стандарт"

Печено прасенце и плазмен телевизор. С това пълнеха нашенци количките в супермаркетите дни преди Коледа. Вкусната мръвка и новото поколение телевизори са двете стоки, които българите купуват най-много за празниците, показа проверка на "Стандарт". Оказа се, че максимата "Традициите не са това, което бяха" важи за половината от нашенците. Защото 50 на сто от българите отново ще сложат на коледната трапеза традиционното свинско. Повечето хора обаче няма сами да сложат лимончето в устата на прасето, а ще си го купят готово от магазина. Пълнените прасенца са една от най-търсените стоки във веригата магазини "Елемаг". Вкусната мръвка се продава готова срещу 26,90 лв. за килограм.

Шпикованото свинско печено пък е 27,70 лв. Печено агне на пещ излиза 29,90 лв. за кило. Нашенците с по-изтънчен вкус си купуват и пълнен заек със сухи плодове за 31 лв./кг, задушеният заек пък се продава срещу 38,90 лв. за кило. Хората с по-екзотичен вкус си поръчват патешко с ананас и смокини за 45 лв./кг.

Другото основно ястие за Коледа у нас ще бъде пълнената пуйка. След броени дни във фурните на българина ще се озоват близо пет тона птици. Само в "Елемаг" са изкупени над половин тон охладени пуйки. Цената на крехкото месо е 7,80 лв. за кг. В Стара Загора пуйките на фирма "Евровърхът" вървят като топъл хляб. Около 30-35 лв. ще трябва да се бръкнат мераклиите да хапнат традиционната коледна пуйка. Пернатите са около 5-6 кг и се продават по 6,85 лв. за кило в провинцията. В МЕТРО предлагат бразилски пуйки по 3-3,5 кг. Освен че са дълбоко замразени, те се предлагат и по-скъпо - по 6,95 лв./кг. Единственото им предимство е, че имат вградена свирка, която издава звуци, щом пуйката се опече. Специално за празниците пуснахме на пазара около 6000-7000 пуйки, но пак не стигнаха, каза шефът на "Евровърхът" Йовчо Йорданов.

Преди коледната трапеза обаче домакините се подготвят за Бъдни вечер. Тази година дамите са намерили прекрасен вариант, с който хем да сервират вкусни постни гозби, хем да имат време за коледни подаръци. Седемте или деветте постни ястия на трапезата вече са въпрос на едно отскачане до магазина, а не на цял ден стоене до печката. Зелеви сармички за цялото семейство излизат около 11 лв., ако ги купите готови, показа проверка на "Стандарт" в столичния хипермаркет МЕТРО. Ако все пак решите да ги правите сами, можете да си купите затворено в буркан кисело зеле - 1,5 кг срещу 3 лв. Цената пада наполовина, ако го купите от Женския пазар вместо от рафтовете на магазина.

Другата част на предколедната трапеза също можете да претоплите в микровълновата печка. Замразените чушки с боб излизат по 4,61 лв., а чушките пане - 4,12 лв. Плодове за ошав на Женския пазар можете да си купите и за левче. Особено активно на пазара вървеше и търговията на цитрусови плодове. Портокалите в зависимост от размера и качеството стигаха от 0,85 до 1,20 лв.

За малко повече от левче се харчеха по сергиите и кивитата. 1,40 лв. вървяха мандарините. Първенството в цената и тази година обаче е за бананите. Макар че можете да намерите и за 2 лв., хубавите плодове не падат под 2,40.

Освен с плодове българинът масово пълни пазарските колички и с луканки и други колбаси. Между 16 и 24 лв. се харчат различните видове луканки и суджук по магазините. Около 10 лв. излиза палка луканков колбас. Телешкото филе струва 17,37 лв. В "Билла" предлагат за коледната гощавка и нестандартна вариация на деликатеса, направен от месо на щраус. За да украсите трапезата си с щраусово, трябва да се бръкнете около 23 лв. за кило. Близо 2 милиона лева се завъртяха в магазините по празниците. Парите нашенецът харчи най- много за мръвка и зеленчуци.

5 месеца Коледа с евтини цигари, съобщава „24 часа"

До май 2008 г. може да продължи Коледа за пушачите. Според поръчаните от производителите бандероли със стари цени евтини цигари ще има за около четири-пет месеца, показа проверка на "24 часа". Допълнително поисканите количества са за 16 млн. кутии, съобщиха източници от митниците. Презапасяването е заради по-високия акциз и надлъгването между компаниите при определяне на новите цени.

Продават имоти на Кюлеви, обявява „Труд"

Месеци след като финансовата група ДЗИ беше продадена, продължава вторичното разпределение на имуществото й. Фирми, близки до семейството на убития бизнесмен Емил Кюлев, продадоха два топимота на пъпа на София. Емблематичната сграда на бул. "Цар Освободител", където е централата на ДЗИ, смени собственика си срещу 12,4 млн. лв. без ДДС.

Другият апетитен имот - пететажно масивно здание на ул. "Леге", е спазарен за 4 млн. лв. Продавач на двете сгради са фирмите "Амазония" и "Коймора-България", свързани с вдовицата на Емил Кюлев - Весела, и с неговия брат - Юрий.