Труд":

Поне 22-ма зам. областни са аут

     Поне 22-ма заместник областни управители ще бъдат освободени или ще бъдат съкратени бройките им. Това сочат информации от цялата страна. В партийните схеми може да влязат и смяната на двама губернатори: на Враца - д-р Антонио Георгиев, и на Монтана - Тодор Върбанов. И двамата са от квотата на НДСВ. Промените се очертава да бъдат заради партийни сметки.

Сега 28-те управители са с общо 94-ма заместници. Във Варна и Велико Търново пък има по една незаета квота. Очаква се на местата, където има по четирима заместници, щатовете да бъдат редуцирани до трима. Това са областите Пазарджик, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Хасково, Добрич, Стара Загора, София-град. Все още никой от властта не е обяснил защо се налагат промените.

„Новинар":

Ремонтни дейности - сагата продължава

Ден след Великден партньорите от тройната коалиция се събираха в партийните си централи, за да обсъдят предстоящата чистка сред зам.-министрите и зам. областните управители, за която управляващите са си дали срок 10 май. Тогава ще бъде и съветът на коалицията в спа комплекс "Катарино" край Банско. Комплексът е собственост на бившия вътрешен министър от кабинета "Костов" Богомил Бонев. Премиерът Станишев заяви вчера след заседание на Изпълнителното бюро на червените, че днес имената на отиващите си зам.-министри ще бъдат оповестени. Той потвърди, че ще има 20-процентно съкращение на заместник-шефовете на ведомства. Очаква се 1/4 от зам. областните управители също да се разделят с постовете си.

Данъци.

Стандарт":

По-солени данъци от утре

Лихва от 14,85% се дължи от утре за неплатения данък върху доходите от миналата година. Днес е последният ден за пускане на годишните данъчни декларации за извънтрудовите доходи. Тази година за първи път и самият данък трябва да се плати до 30 април, а не както досега до 30 дни след пускане на декларацията. Ако ви трябват пари за празничните дни и не искате днес да плащате данъци, от утре започват да текат наказателни лихви върху задълженията ви.

Труд":

Плащаме всички борчове към държавата на адрес Egov.bg

     От октомври т. г. всеки българин ще може да изплаща борчовете си към държавата през интернет, и то от един уебсайт, обещават от правителството.

     Вече повече от две години министърът на държавната администрация Николай Василев ни обещава, че ей сега ще реши проблема с висенето по гишетата и вече ще можем да контактуваме с чиновниците само по интернет. Междувременно държавата похарчи над 10 млн. лв., за да сложи няколко мощни компютърни сървъра в резиденция "Бояна", да ги върже в мрежа с държавните ведомства и общинските служби и да отвори портала на електронното правителство в интернет с адрес http://www.egov.bg/.

Стоичков след побоя над журналиста.

Стандарт":

Камата: Не отказвам снимки, ако ме питат

Фотографът Любомир Асенов е можел да си спести шамара от Христо Стоичков, ако не го е снимал тайно. Това стана ясно от официално изявление на Камата по повод скандала в ресторант "Саламанка" в Барселона. В пратения факс до българските медии бившата футболна звезда твърди, че се е притеснил за сигурността на семейството си, когато видял как някакъв човек се крие и щрака него и близките му.

 Пострадалият Асенов, който работи за списанията Club F1 и "АутоМоторСпорт", както и за вестниците "168 часа" и "24 часа", е дал в понеделник пълни показания пред полицията в Барселона. Разпитана е и съпругата му Агнес Методиева, както и други свидетели на инцидента.

24 часа":

Данъкоплатци одумват Камата по опашките

Изненадващата акция "Таен клиент", наредена от шефката на НАП Мария Мургина, стресна служителите в офисите, установи екип на "24 часа".

В четири служби на НАП - "Красно село", "Витоша", "Надежда" и "Изток", имаше информационни табла, охранители, които внасят ред в опашките, баджове с имената на служителките.

Екипът ни не видя затворени гишета или пиещи кафе служители

Свикнали да се редят на опашки, мнозина инстинктивно се отправяха към гишетата с най-много хора. За тяхно облекчение те се оказваха за местни данъци и такси.

Темата за поредния скандал, забъркан от футболната легенда Христо Стоичков, бе в центъра на разпалени коментари в "Надежда".

Едни твърдяха разпалено, че България не му е дала нищо и е постигнал всичко сам, а другите - че е хулиган. С подобни реплики времето за чакане минаваше по-лесно.

Българин с един от най-скъпите имоти в Австралия.

Труд":

Българин купи къща за $ 26 млн. в Австралия

     Син на български имигранти в Австралия си купи имение за 26 милиона щатски долара.

     Даниел Цветкоф е едва на 25 г., но само за няколко години е натрупал десетки милиони долари от бизнес с недвижими имоти и компания за електронни разплащания.

     Имението се намира на Златния бряг в Куинсланд, Австралия. То още не е завършено, но щом стане готово, ще струва между 50 и 70 млн. долара.

Стандарт":

Наше момче купи къща за $26 млн.

25-годишен българин купи един от най-скъпите имоти в Австралия, предаде "Ди Острелиън". Даниел Цветков, който е син на български имигранти, брои 28 милиона австралийски долара, или 26 милиона щатски долара, за недостроена къща на Златния бряг в Куинсленд. Той я купи от местен бизнесмен, загубил парите си на фондовата борса.  Парцелът е най-скъпият и най-големият имот в тузарската местност Мърмейд Бийч в Куинсленд, допълва "Ди Острелиън". Очаква се цената на къщата да стигне 70 милиона долара, след като бъде завършена през ноември. В строителния план на бъдещия палат е включен тенис корт и подземен гараж за 20 коли.

"Монитор":

Строителството на АЕЦ "Белене" тръгва през есента

Строителството на АЕЦ "Белене" ще започне през есента на 2008 г. Това каза вицепрезидентът на"Атомстройекспорт" Генадий Тепкян във видеовръзка, организирана от българския офис на руската информационна агенция РИА Новости вчера.

Тепкян уточни, че вече е готов техническият проект и предстои представянето му пред българските власти. Атомната централа ще отговаря на всички норми за безопасност, каза Тепкян. В договора са предвидени три пакета изисквания за безопасност, на които трябва да отговаря съоръжението - руски, български и европейски. При строителството ще се използва и помощта на европейски специалисти. В момента на площадката работи съвместна комисия, която ще извърши приемно-предавателните дейности.

Планираме площадката да бъде приета в определения срок, уточни той. Според него засега не стои въпросът за промяна на цената на проекта. Тя е в евро и няма да бъде повлияна от ниския долар и повишаването на цената на петрола. Към момента в България постоянно работят 27 специалисти на"Атомстройекспорт". От компанията предвиждат да командироват за по-продължителен период до 100 души. В активния период на строителството ще бъдат заети 6000 души, от които до 2000 ще са руски специалисти.

Президентът на Института за енергетика и финанси Леонид Григориев, цитиран от БГНЕС, каза че в момента в световен мащаб се наблюдава ренесанс на потреблението на въглища заради високите цени на петрола. Той прогнозира, че през следващите 20 години няма да има сериозна промяна в структурата на енергийните източници, но ще намалее потреблението.