Министърът на държавната администрация Николай Василев проведе консултации за бъдещето на почивните станции с представители на туристическия бранш.

Тепърва ще се решава съдбата на почивната база на Министерския съвет край курорта Свети Константин. Тя ще бъде приватизирана или отдадена под наем.

До края на месеца експертите от отрасъла ще изпратят своето становище за бъдещето на станциите.

Министерството иска да подобри управлението на почивните бази, тяхната материална база и съответно финансовите им резултати.

Представителите на туристическия бранш смятат, че най-добрият вариант за бъдещето на станциите в Слънчев бряг, Св. Константин, Пампорово, Боровец, Банско и Нареченски бани би била приватизацията, но поради липса на политическа воля, трябва да се търси подходяща форма на публично-частно партньорство, предаде пресцентърът на министерството.

Единият от вариантите е отдаването под наем с ангажимент за инвестиции

Така обаче максималният законов срок за наем - до 10 години, може и да не е достатъчен, за да се оправдаят инвестициите за ремонт на остарялата материална база.

Според браншовиците за обновяването на една стая са необходими 4-5000 евро. Ето защо евентуалното концесиониране на базите, където срокът на отдаване може да бъде до 35 години, би намерило по-голяма подкрепа сред представителите на туристическия бизнес.

Беше направено предложение пилотно да се отдаде на концесия един от обектите и при добри резултати същата схема да бъде приложена и при останалите.